De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Wormbesmettingen, blijf alert!

WORMEN ZORGEN VOOR SCHADE AAN HET DARMSYSTEEM

 

Wormbesmettingen komen veel voor in de leghennenhouderij. Met alle negatieve gevolgen van dien. Wormen hebben namelijk impact op een leghen en zorgen voor schade aan het darmsysteem. Daardoor wordt de vertering verstoord en worden diverse andere gezondheidsproblemen veroorzaakt. Redenen genoeg om goed op te letten en op tijd maatregelen te nemen

 

Binnen de pluimveehouderij komen vier soorten wormen voor: de grote spoelworm, de kleine spoelworm, de haarworm en de lintworm. De kleine spoelworm speelt een rol bij infectie met Blackhead. De grote spoelworm vergroot de kans op een salmonellabesmetting.

 

Monitoring
Monitoring van wormen is van belang om te weten wat de actuele status is. Dit kan onder andere door het insturen van mestmonsters of het inwendig onderzoeken van leghennen middels sectie. Wanneer de mest onderzocht wordt, dan wordt het aantal wormeieren per gram mest bepaald. Hierbij moet de ontlasting van kippen verzameld worden inclusief blinde darmmest.

 

Bij bepaling van de wormdruk door sectie is het van belang om meerdere kippen te nemen om een representatief beeld te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om doorsnee leghennen te onderzoeken en geen positieve of negatieve uitschieters. Belangrijk is ook om het interval van ontworming aan te passen aan de actuele situatie op uw bedrijf. Denk hierbij in ieder geval aan de wormdruk, het type worm, de leeftijd van de hennen enzovoorts.

 

Ontworming
Vaak wordt het middel Flubanol voor ontworming toegepast. Dit is bij biologische hennen echter niet toegestaan. Omdat Flubanol een REGNL-nummer heeft, is er een wachttijd voor leverantie van eieren van toepassing. Dit betekent dat eieren in de periode van de wachttijd niet gebruikt mogen worden voor biologische menselijke consumptie en afgewaardeerd moeten worden.

 

Ons assortiment
Voor biologische leghennen hebben wij bij De Valk Wekerom verschillende middelen in ons assortiment als toevoeging aan het voer. Voor deze middelen geldt geen REGNL-nummer dus is er ook geen wachttijd van toepassing. De middelen zijn op basis van kruidenextracten/etherische oliën wat zorgt voor een afdoding van de wormen. Op dit moment is nog niet exact bekend in hoeverre deze middelen daadwerkelijk effect opleveren. Wel lijkt het erop dat het ene middel beter werkt tegen de kleine en grote spoelworm terwijl het andere middel weer beter werkt tegen de haarworm. Het is daarom goed om af te wisselen. Ook hebben we de hoop dat met afwisseling voorkomen wordt dat de hennen resistent raken tegen deze middelen. Het is belangrijk om deze middelen al in te zetten als de wormdruk laag is. Bij een te hoge wormdruk lijkt het er namelijk op dat de wormen met kruiden niet meer onder controle zijn te krijgen.

 

Preventie

Als pluimveehouder kunt u daarnaast een aantal preventieve maatregelen nemen om de wormdruk te verlagen.
• Zorg voor een optimale darmgezondheid bij de leghennen.
• Houd de mest / het strooisel zo droog mogelijk.
• Draai regelmatig de mestbanden af.

 

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met uw vertegenwoordiger bij De Valk Wekerom.