De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Voorkom een lagere melkproductie door broei voor te zijn

Zomerse temperaturen klinken lekker, maar laat je rantsoen er niet door verpesten. Koeien eten graag een fris rantsoen, maar in de zomer komt er snel broei in het voer. Het gevolg is een lagere voeropname en daarmee een lagere melkproductie. Ook kan een lagere voeropname zorgen voor een energie te kort met de nodige gezondheidsproblemen op termijn.

 

Een ander nadeel van broei is het verlies van voederwaarden. Deze eiwitten, suikers en koolhydraten worden bij broei afgebroken. In een rantsoen welke uitgerekend is op de behoefte van de koe en waar hoogwaardige componenten aan toegevoegd zijn, zijn dat dure verliezen.

 

Hoe voorkom ik broei en houd ik een perfect rantsoen voor mijn koeien?

 

– Zorg voor een strakke kuil, los voer voor de kuil gaat snel broeien. Voorkom ook dat er lucht de kuil intrekt dit voorkom je door de kuil strak af te snijden.

– Ook moet de kuil achter het snijvlak goed afgedicht blijven. Haal dus niet te veel grond in een keer van de kuil. Zorg dat het voer aan het voerhek fris blijft. Broeiremmers helpen hierbij. Dit zijn zuren die voorkomen dat ongewenste bacteriën vrij spel krijgen.

 – Als het kan voer vaker per dag. Bij kleine portie is het voer eerder op, en krijgt broei minder snel de kans.