De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Verkoop zelfgemaakte karnemelk en (kruiden) boter

 

Aan de Kattenbroekerweg in Lunteren, nabij het buurtschap De Valk, ligt de boerderij van Jan en Anja van den Brink. Een bedrijf met melkvee- en witvleeskalveren. Jan en Anja, die kleinschalig werken, zochten naar iets waardoor ze hun product beter konden verwaarden. In 2020 tijdens de coronaperiode ontstond het idee om zelf karnemelk te gaan maken en verkopen.

 

 

Ze begonnen met een 25 liter karn. Maar al snel moest er een tweede bij komen, waardoor de productie verdubbelde. De vraag vanuit de regio bleef toenemen. Daardoor was het niet langer vol te houden om de karnemelk op een dergelijke manier te blijven produceren. Ze besloten het groter aan te pakken. Er werd een pasteurisatie-karn-kneder aangeschaft waarmee ze per keer 120 liter karnemelk kunnen maken. De machine is geschikt voor het pasteuriseren en karnen van melk of room voor het kneden van boter.

 

Zuivelruimte
Voor de pasteurisatie-karn-kneder werd een speciale zuivelruimte gebouwd die aan alle eisen voldoet om de juiste kwaliteit te kunnen garanderen. Naast gewone karnemelk kan ook worden gekozen voor karnemelk met een smaakje: boomgaard, aardbei of framboos. Ook boter en kruidenboter zijn in het assortiment opgenomen. “En binnenkort gaan we aan de slag met yoghurt en kwark”, aldus Jan van den Brink. De zuivelproducten liggen voor de verkoop in een koelkast. Op dit moment gebeurt de verkoop nog op basis van zelfbediening. Er begint steeds meer afzet te komen richting markten, campings en dergelijke. Er is bewust gekozen voor glazen flessen. Daardoor is het product zichtbaar en bovendien is het milieuvriendelijk verpakt.

 

Het bedrijf en het gezin
Na een maatschap van ongeveer 20 jaar namen Jan en Anja van den Brink het bedrijf over van Jans ouders. Voorheen was het een gemengd bedrijf met varkens, legkippen, witvleeskalveren en melkkoeien. Jan en Anja besloten om alleen door te gaan met melkvee- en witvleeskalveren. Jan werkt daarnaast vier dagen per week als witgoedmonteur. Het echtpaar heeft twee kinderen, Janiek (13) en Denise (10).