De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Snijmais

Wat een prachtig weer hebben we afgelopen week gehad! Op veel plekken is de laatste mest uitgereden of de 4e snede gemaaid. Hierbij kon al goed gemerkt worden dat de dagen korter worden. S ’morgens dauwt het behoorlijk. Dit betekent dat de herfst er weer aan komt. De mais zal naar verwachting niet vroeg zijn. Waar onderzaai toegepast is kan er op zandgrond tot na 1 oktober gewacht worden met hakselen. Op kleigrond is verplichte groenbemester voor 1 oktober geen vereiste.

 

Verse mais moet 6 weken luchtdicht opgeslagen worden voor het gevoerd kan worden. Suikers worden dan omgezet in melkzuur waardoor de pH van de kuil daalt en de kuil stabiel wordt. Het zetmeel komt beter beschikbaar in de pens, waardoor het goed verteerd wordt. Als de mais te snel wordt gevoerd kan de bestendigheid te hoog zijn, waardoor de mais in de dikke darm terecht komt, met dikke darm verzuring als gevolg.  Verse mais kan daarom beter niet direct gevoerd worden aan de koeien.

Maak daarom indien mogelijk een kleine kuil met oude mais waarvan 6 weken gevoerd kan worden. Als dit niet mogelijk is en direct verse mais gevoerd wordt, verminder dan het aandeel mais in het rantsoen. En zorg dat er geen luchtinslag in de kuil is waardoor de rest van de kuil gaat broeien.

 

Wilt u meer informatie of tips? Neem gerust contact op met onze rundveespecialisten.