De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Pluimveeslachterij Heijs gaat Tante Door kuikens slachten

Pluimveeslachterij Gebr. Heijs in Leek (GR) gaat de trager groeiende Tante Door vleeskuikens voor Veldhoven Kipproducten uit Zevenhuizen (ZH) slachten vanaf begin september. „Begin april zijn we in gesprek gegaan met Pluimveeslachterij Gebr. Heijs. Deze gesprekken zijn door de sluiting van Frisia Food op 1 oktober – onze huidige slachterij – in een stroomversnelling gekomen. De puntjes zijn op de i gezet en vanaf medio september gaan we met elkaar aan de slag”, zegt Rick Veldhoven van Veldhoven Kipproducten.

De twee familiebedrijven zijn al langer bekenden van elkaar in de reguliere kipstromen. Nu gaan ze de samenwerking aan voor het Tante Door kipconcept, waarvan de regie bij Veldhoven Kipproducten ligt. „Zo zal ons bestaande controlesysteem worden uitgebreid en zullen wij op termijn nieuwe claims toevoegen aan Tante Door. Denk hierbij aan een gegarandeerd Salmonella vrij product en verdere claims met betrekking tot kwaliteit en dierwelzijn”, zegt Rick Veldhoven. Ook verandert het slachtproces. „De kuikens zullen echt droog geslacht zijn. Denk hierbij aan het vroegere droogslachten waarbij de epidermis (opperhuid) in takt blijft. Dit komt de houdbaarheid en smaak van de kip zeer ten goede, een mooi pluspunt voor onze klanten”, vertelt Rick Veldhoven.

 

Slachterij gemoderniseerd

Pluimveeslachterij Gebr. Heijs heeft onlangs de slachterij op bepaalde punten gemoderniseerd. Naar de toekomst toe zullen steeds meer onderdelen worden gemoderniseerd. Dit is een continu proces wat niet zal stoppen. De slachttechnieken van vroeger worden zo stapsgewijs vervangen door de meest moderne en hygiënische verwerkingsmethoden van nu. Deze voldoen aan alle strikte kwaliteits- en dierenwelzijnseisen. „Zo slachten zij op een significant lagere bandsnelheid ten opzichte van onze huidige slachterij. Onder andere hierdoor is onze keuze op Gebr. Heijs gevallen, maar ook doordat zij vanuit de slachterij veel ondersteuning bieden en gespecialiseerd zijn in het slachten en verwerken van lichtere maten kuikens.”

 

„Naast ons Tante Door concept zij wij ook voornemens om vanaf begin oktober samen met onze partners binnen het Tante Door concept: Pluimveeslachterij Gebr. Heijs, broederij Schotman en voerfabriek Coöperatie de Valk Wekerom een reguliere stroom neer te zetten. We zullen ons dan richten op lichtere maten in de range van 750-1500 gram geslacht gewicht, zowel in kuikens als in delen en natuurlijk ook echt droog geslacht. Perfect voor de poeliersmarkt in Nederland. Meer informatie hierover volgt snel”, geeft Rick Veldhoven aan. „We zijn beide erg blij met deze stappen en kijken uit naar een mooie en langdurige samenwerking met Pluimveeslachterij Gebr. Heijs.”

 

Afzet flink gegroeid

De afzet van Tante Door kip groeide de afgelopen twee jaar flink. „We slachten nu drie keer in plaats van twee keer per week. Gemiddeld slachten we nu zo’n 21.000 Tante Door vleeskuikens per week. Ondanks de huidige dramatische vleeskuikenmarkt voor reguliere vleeskuikens ontvangen onze vleeskuikenhouders nog steeds de vaste vergoeding per kilo. Die is al twee jaar gelijk”, zegt Rick Veldhoven.

 

Bron:

https://www.pluimveeweb.nl/artikel/360595-pluimveeslachterij-heijs-gaat-tante-door-kuikens-slachten/