De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Passende aanvullingen van vitaminen en mineralen leveren gezonde koeien op

 

Het voeren van vitaminen en mineralen wordt erg wisselend toegepast in de praktijk. Ook de adviezen zijn niet eensluidend. Terwijl een passende vitaminen- en mineralenaanvulling essentieel is voor een goed presterend melkveestapel.

Niet alle veehouders voeren vitaminen en mineralen bij. De gedachte is dat er voldoende in het ruwvoer zit of in het aanvullende krachtvoer. Toch moet er met deze aanname worden opgepast. Vooral vitamines zijn in ruwvoer zeer wisselend en ook lang niet altijd bestand tegen het inkuilproces. Ook met de vitaminen- en mineralenvoorziening in krachtvoeders wordt zeer wisselend omgegaan. Daar staat tegenover dat er veel verschillende mineralenmengsels verkrijgbaar zijn; de een nog luxer dan de ander. Maar luxer is niet altijd beter bij vitaminen en mineralen. Overdaad kan schadelijk zijn en daardoor zelfs averechts werken. Eén van de vitamines die direct effect heeft op de gezondheid van melkvee, maar waarvan overdaad schaadt, is vitamine E.

Vitamine E

Een belangrijke vitamine voor de gezondheid van melkvee is vitamine E. Deze heeft een antioxidant- functie. Een tekort aan vitamine E leidt tot een verminderde activiteit van de witte bloedcellen. Vitamine E heeft ook invloed op de productie van B- en T-cellen. Die zijn erg belangrijk voor het immuunsysteem. Een vitamine E-tekort heeft daarom direct meer gevallen van mastitis en nageboorteontsteking als gevolg. Te veel vitamine E kan juist het tegenovergestelde betekenen. Vitamine E wordt bij overdaad opgeslagen in het vet. Het teveel wordt dus niet afgevoerd. Ook kan een scheve verhouding van vitamine E ten opzichte van andere vitaminen en mineralen zorgen voor een mindere werking. Juist in het laatste deel van de droogstand en tijdens de transitieperiode is voldoende vitamine E erg belangrijk. Door het afkalfproces en de startende lactatie is er veel stress waardoor de koe meer kans heeft om ziek te worden. Door een juist niveau van vitamine E te voeren, dat werkt als antioxidant, worden de gevolgen van de stress minder en zal de koe makkelijker opstarten. Omdat tijdens de transitieperiode de voeropname behoorlijk daalt, moet de vitamine E aanvulling extra geconcentreerd zijn. De droogstandsmineralen en droogstandsbrokken in het assortiment van De Valk Wekerom bevatten dan ook extra vitamine E.

Vernieuwd assortiment
Omdat melkveerantsoenen uit veel verschillende voeders, grondstoffen en bijproducten bestaan, is er geen standaardadvies mogelijk. Een passend advies moet daarom altijd op basis van een rantsoenberekening worden gegeven. Daarbij worden ook effecten als voeropname, productieniveau en lactatie stadium meegenomen. We hebben ons assortiment daarom geüpdate naar de nieuwste inzichten en omstandigheden op melkveebedrijven. We hebben verschillende mineralenmengsels voor het basisrantsoen. Deze kunnen los aan het voerhek gevoerd worden, maar kunnen we ook in een Optimeel of Optibrok leveren. Dit zorgt voor extra gemak en een nauwkeurige opname. Het basisrantsoen wordt aangevuld met een melkveebrok. We hebben hiervoor drie reeksen: Balans, Vitaal en Presto. Deze zijn afgestemd op de verschillende behoeftes van het dier, waarbij het productieniveau en gezondheidsondersteuning erg belangrijk zijn. Vanzelfsprekend bevat elke reeks daarom ook een ander niveau vitaminen en mineralen. Dit biedt ons de mogelijkheid om voor elke bedrijfssituatie een passend advies te formuleren.

Dekking vitaminen en mineralen