De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

‘Om je bedrijf gezond te houden moet je innovatief en creatief worden’

BIOLOGISCHE SCHAPENMELKERIJ DE VREUGDEHOEVE

 

De Vreugdehoeve is een biologische melkschapenboerderij met zo’n 500 schapen. De familie van Assen is in oktober 2012 gestart met een geheel nieuw bedrijf. Dit gaf meteen ook de kans om naast het houden van schapen een aantal huidige activiteiten uit te breiden en nieuwe activiteiten te ontplooien.

 

Ontstaan bedrijf
Herman van Assen is geboren en getogen op de boerderij in Spoolde. Herman en Marianne zijn gestart als varkenshouders op de boerderij waar Herman geboren is. Na het uitbreken van de varkenspest in 1997 hebben ze de keuze gemaakt om de varkens in te ruilen voor schapen. Deze hebben ze daar ongeveer 15 jaar gehouden. In 2011 zijn ze verhuisd naar het huidige bedrijf, 800 meter bij het oude bedrijf vandaan. Vanaf oktober 2012 zijn ze gestart met een geheel nieuw bedrijf aan de Zalkerveerweg 20. Dit gaf meteen ook de kans om – naast het verbeteren en uitbreiden van de eigen producten – een tal van nieuwe activiteiten te ontplooien. Herman: “Ik werkte zelf al in de horeca en de gemeente wilde graag dat we op deze plek ook iets gingen doen met horeca. Zodoende zijn we daarmee gestart. We hebben alles zelf opgebouwd. Wanneer de eerste zonnestralen er zijn, zit het terras helemaal vol”.

 

Gezinssamenstelling
De Vreugdehoeve is een echt familiebedrijf. Het gezin bestaat uit Herman, Marianne en hun drie kinderen. Marianne is creatief. Hier kwam ze achter tijdens het maken van buffetten in het buurthuis. Zo is ze begonnen met zuivelcursussen en dit is inmiddels uitgegroeid tot de dagelijkse productie van zuivel. Dit doet ze samen met haar schoonzoon. Zoon Henri verzorgt samen met zijn vrouw Jasmijn alles op het gebied van de dieren. Maar ook het inkuilen en landwerk behoren tot zijn werkzaamheden. Dochter Marlies zorgt ervoor dat het restaurant goed loopt. Ook regelt ze de vergaderingen, feesten en partijen. Herman werkt op meerdere takken mee. Elke ochtend melkt hij de schapen met zoon Henri. Ook het landwerk doen ze vaak samen.

 

Transparant
Het bedrijf is volledig transparant. Gasten kunnen onder andere meekijken via de ramen bij het maken van kaas en ijs. Ook kunnen de schapen worden bekeken vanuit de grote zaal. De schapen op het bedrijf zijn van het ras Fries melkschaap en Suffolk. Herman: “Er zijn ongeveer 30 schapenbedrijven in heel Nederland. De helft is biologisch en de andere helft is gangbaar. Er zijn een stuk of 18 bedrijven die leveren aan fabrieken en de rest verwerkt het zelf. Wij leveren aan de fabriek maar verwerken ook veel zelf. Wil je er van bestaan dan kun je de producten niet alleen lokaal afzetten. Er zijn te veel mensen die schapenmelk en -yoghurt nog helemaal niet kennen. We gaan wel veel naar markten toe om mensen te laten proeven en kennis te laten maken met de producten”. In het gebouw zitten meerdere vergaderzalen, de productieruimtes, een boerderijwinkel (waar naast eigen producten ook andere streekproducten worden verkocht) en een bar met restaurant. We proberen in het restaurant zoveel mogelijk te werken met eigen producten. Tot voor kort kon er ook meegekeken worden bij het melken, maar deze ruimte wordt op dit moment omgebouwd naar een kleine vergaderruimte. Herman: “Er was behoefte aan een kleinere vergaderruimte waar je rustig en warm kunt overleggen of eten. Ik denk dat dit een fijne ruimte gaat worden voor veel mensen”.

 

Kennis inzetten
Herman: “We melken het jaar rond 360 dieren. Om het jaar rond 360 dieren te kunnen melken hebben wij ongeveer 500 schapen nodig. Daarnaast hebben we ongeveer 230 lammetjes. Die proberen we lokaal af te zetten. De lammeren die geschikt zijn voor de slacht houden we zelf. De overige, te lichte lammeren moeten zo snel mogelijk weg. De afzetmarkt voor die lammeren is op het moment lastig. Iedere 6 weken wordt er een melkcontrole uitgevoerd om te bekijken hoe de schapen het doen. De schapen die minder dan 1,5 liter melk geven mogen naar de ram toe. Als de schapen meer dan 1,5 liter geven worden ze nog niet gedekt. Het kan dus zijn dat een schaap met een half jaar naar de ram gaat maar het kan ook zo zijn dat dit pas met twee of drie jaar gebeurt. Op deze manier hebben wij 30% minder schapen die gedekt worden. Dat noemen ze biologisch melken. Herman: “Een boer moet geld verdienen anders ga je dat terugzien in zijn vee. Je moet innovatief en creatief worden. Ik weet zeker dat zoals mijn zoon Henri werkt, hij het bedrijf gezond kan houden. Het gaat erom dat je de kennis die jij hebt inzet in je bedrijf”.

 

Samenwerken
De manier waarop familie van Assen werkt is uniek en winstgevend. Maar dat komt volgens Herman niet zomaar aanwaaien: “We moeten het samen doen. Dat heb ik ook aangegeven bij De Valk Wekerom. Ik ben in november in Meppel geweest voor de biologische kennissessie voor rundveehouders. Wat ik daar merkte is dat De Valk Wekerom een transparante werkwijze heeft en dat de lijnen kort zijn. Dat is voor ons heel belangrijk. Een andere reden dat wij zijn overgestapt naar De Valk Wekerom is omdat wij graag regionaal voer willen. Ons biologische voer wordt nu gemaakt in Meppel. Mijn uitgangspunt is dat we het samen moeten doen en ik heb het idee dat Martin en onze vertegenwoordiger Teus van Schaik mij daar goed in kunnen vinden”. Hetzelfde vertelt Herman over de gemeente Zwolle: “Ook de gemeente is transparant. Niet altijd alles is mogelijk, maar ze helpen waar het nodig is”.

 

Bijzonder
Bij De Vreugdehoeve kan er worden vergaderd maar er kunnen ook bruiloften en begrafenissen worden gehouden. Herman: “Laatst hadden we hier een uitvaartceremonie en de schapen kwamen er allemaal bij staan, dat was heel bijzonder. De locatie straalt rust uit en is daarom ook geschikt voor deze momenten. Het is heel mooi dat dit het laatste is wat je voor iemand kunt doen”.

 

Grondstoffen
De familie van Assen verbouwt granen op eigen land. Henri: “We pletten de grondstoffen zelf en slaan deze op in silo’s. We zijn dus een soort mini De Valk Wekerom. Ook voeren we de schapen verschillende bijproducten zoals bieten, pompoenen, aardappels en witlofpenen. Met deze producten proberen we samen met Teus een basisrantsoen in elkaar te steken. Het nadeel aan het voeren van bijproducten zoals bieten en pompoenen is dat de aanlevering hiervan niet altijd stabiel is. En we willen natuurlijk wel een stabiel rantsoen”. De Valk Wekerom levert de schapen- en lammerenbrok en waar nodig diverse grondstoffen. Herman: “Het voeren van bijproducten is ook nog eens supergezond. De schapen zien er ook heel goed uit”.

 

Duurzaamheid
Het dak is voorzien van 520 zonnepanelen en er wordt gebruik gemaakt van een zonneboiler. In de zonneboiler slaan ze de warmte op. Herman: “We zijn nog niet helemaal van het gas af, maar we gebruiken niet veel meer”.

 

Toekomst
In de toekomst wil familie van Assen zoveel mogelijk grondstoffen telen op eigen grond. Herman van Assen: “Het is belangrijk om goed naar de bodem te kijken. Gelukkig hebben we goede adviseurs die ons daarbij helpen”. Er wordt op het moment binnen druk verbouwd. De nieuwe vergaderruimte en de uitbreiding van de bar moeten binnen enkele weken af zijn. Dan kan het nieuwe seizoen weer beginnen!

 

Social media
De Vreugdehoeve is ook actief op social media. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van de veranderingen op de boerderij of te zien welke producten en acties er zijn? Volg De Vreugdehoeve dan op Facebook of Instagram.