De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Maai -en voertips

Tips om eigengeteeld eiwit beter te benutten

 

Vers najaarsgras bevat veel hoogwaardige eiwitten. Met de huidige wetgeving wordt het steeds belangrijker om die te benutten. De smakelijkheid van vers najaarsgras is een aandachtspunt evenals het hoge aandeel onbestendig eiwit en het daardoor hoge ureum in de melk. Door middel van zomerstalvoeren is de opname beter. Verder moet het rantsoen aangepast worden en is het gezegde ‘de pens voeren in plaats van de koe’ het geheim om dit eiwit om te zetten naar melkeiwit. Hierdoor kan bespaard worden op eiwitrijk krachtvoer.

MAAITIPS
– Maai op een stoppellengte van 8 cm. Hierdoor heeft gras een snelle hergroei en worden er geen mestresten meegenomen.
– Maai zonder kneuzer en voorkom beschadiging van het gras in de opraapwagen.
– Een perceel is optimaal te maaien tot 2.500 kg ds. Dit is rond de 23 centimeter gras.
– Creëer groeitrappen in de verschillende percelen zodat u een constant grasaanbod heeft. Indien een perceel gras te hoog is, sla dit dan over om te gaan kuilen. Belangrijk is om rekening te houden met het aantal hectares om te voeren en de hoeveelheid gras dat groeit.
– Probeer een droog gewas binnen te halen voor een betere opname en minder broei. Indien dit niet kan probeer dan kleinere hoeveelheden binnen te halen.
– Door het verse gras zo min mogelijk te mengen met het andere rantsoen blijft het complete rantsoen vers en zonder broei.
– Probeer bij uw keuze van het grasmengsel rekening te houden met de smakelijkheid van de rassen.

 

VOERTIPS
– Bij robotbedrijven is het belangrijk om het verse grasaanbod te verdelen over de dag. Anders bestaat de kans dat de loop op de robot minder wordt! Ook kan er gekozen worden voor structuurrijker gras om te maaien.
– Een rustige energiebron en voldoende buffer is belangrijk voor een stabiele pens ph.
– Voer geplette gerst (Gangbaar, VLOG en Biologisch beschikbaar bij De Valk Wekerom)

Meer weten?
Neem dan contact op met uw sectorspecialist bij De Valk Wekerom. Hij vertelt u graag de specifieke mogelijkheden voor uw bedrijf.

 

Contactpersonen Melkvee