De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Jersey koeien, klein maar wel heel efficiënt

In het buitengebied van Aalten runt de familie Wildenbeest een bedrijf met vleeskuikens en melkkoeien. Dat melkvee is van het ras Jersey. “Een bewuste keuze. Die koeien passen goed bij onze manier van werken.”

 

Geboerd wordt er al sinds 1930 op boerderij Nieuw Thijs. De opa van Heinry Wildenbeest begon destijds met een handjevol koeien, varkens en kippen. “Mijn vader nam het bedrijf van hem over, maar eigenlijk was hij geen boer. Hij hield zich veel liever met de varkenshandel bezig”, vertelt Wildenbeest. In tegenstelling tot zijn vader stroomt er bij Heinry echter wél boerenbloed door de aderen. “Als kind hielp ik al mee en toen ik achttien was werkte ik volledig mee. Ik zou ook echt niet weten wat ik anders had moeten gaan doen. De vrijheid, het ondernemerschap, het omgaan met levende have. Dat vind ik het mooie.”

 

Emigreren
In 1997 nam hij het bedrijf officieel over. Eerdere pogingen om naast kippen en varkens met melkvee te beginnen, waren gestrand. Maar het idee om met melkkoeien te beginnen, bleef sluimeren. Zo ontstond het plan om dan maar in Denemarken een melkveebedrijf te beginnen. Het echtpaar had er zelfs al een boerderij op het oog. Het bedrijf in Aalten ging in 2000 in de verkoop. Maar het werd duidelijk dat het financieel niet haalbaar was, waarna er definitief een streep door de emigratieplannen ging. Alle pijlen werden weer gericht op Aalten. De varkens gingen er stapsgewijs uit en in de loop der jaren werd er gebouwd, omgebouwd, vervangen en vergroot. En tussendoor werden er nog 70 rosékalveren gehouden. Het uiteindelijke resultaat is een bedrijf met 120.000 vleeskuikens en 55 melkkoeien.

 

Jongensdroom
De melkkoeien zijn van het ras Jersey. Dit ras ontstond in 1866 op het gelijknamige Britse Kanaaleiland. Het werd daarna geëxporteerd naar onder andere Engeland, Denemarken Australië en Nieuw-Zeeland. Het grijsbruine rund heeft een schofthoogte van 120 à 127 centimeter. Wildenbeest over zijn keuze voor dit bijzondere ras waarmee hij in 2012 van start ging: “Voor mij werd daarmee een jongensdroom werkelijkheid. Denemarken ging destijds niet door. Maar op deze manier heb ik Denemarken hiernaartoe gehaald. Als kind vond ik de Jersey al mooi. Een bedrijf in de buurt had ze vroeger ook. Het is vooral ook een gemakkelijke koe. Dan heb ik het onder andere over het afkalven, ziektes en voeding.”

 

Hoog vet- en eiwitgehalte
De Jerseys op het bedrijf van Wildenbeest geven jaarlijks gemiddeld zo’n 6.300 liter per koe. Dat is aanmerkelijk minder dan de 9.000 liter die de Nederlandse koe gemiddeld levert. Daar staat echter tegenover dat de melk van het kleine rund een relatief hoog vet- en eiwitgehalte heeft: vet circa 6,5 procent, eiwit circa 4,5 procent. Bij een Holsteiner is dat respectievelijk rond de 4,5 en 3,5 procent. Heinry Wildenbeest: “En dat terwijl een Jersey minder voer nodig heeft, dat ook nog eens minder rijk is. Het is dus een erg efficiënte melkkoe. Dat alles maakt dat het ras goed bij onze manier van werken past. Sober en met zo weinig mogelijk kosten. Voor de stalinrichting hebben we bijvoorbeeld alles tweedehands aangeschaft, inclusief de melkinstallatie. Die manier van werken typeert trouwens alle veertig leden van de Jersey stamboekvereniging.” Zoon Joost, die 25 uur per week op de boerderij meehelpt en de rest van de tijd bijspringt op andere bedrijven: “Waarom niet meer boeren voor het ras kiezen? Veel boeren denken waarschijnlijk dat bijvoorbeeld een Holsteiner meer oplevert.”

 

Dierlijk eiwit in voer
Het krachtvoer voor het melkvee komt van De Valk Wekerom. Wat het voer voor de kuikens betreft is Heinry Wildenbeest bijzonder gecharmeerd van het feit dat De Valk Wekerom het plantaardige eiwit in het voer onlangs heeft vervangen door dierlijk eiwit. “Ik vind dat heel interessant en overweeg serieus om voor het volgende koppel het voer met dierlijk eiwit bij De Valk te bestellen. Ik ben erg nieuwsgierig naar de resultaten en vermoed dat het de conditie van de kuikens ten goede zal komen. Ik verwacht bijvoorbeeld dat ze minder last krijgen van voetzoollaesies. Bovendien is het ook nog eens aanmerkelijk goedkoper.”*

 

Toekomst
Joost zal het bedrijf op termijn overnemen. “Dan ga ik op dezelfde voet verder. De vrijheid en de afwisseling vind ik het leuke van het werk. En vooral de combinatie van kuikens en koeien past prima bij mij.” Mogelijk dat er tegen die tijd naast de 1396 zonnepanelen ook een mestvergister op het erf staat. Heinry Wildenbeest: “We onderzoeken op dit moment de mogelijkheden.”

 

Het gezin en het bedrijf
Het gezin Wildenbeest bestaat uit Heinry (50) en Henrieke (50). Heinry is fulltime boer. Henrieke werkt op de IC bij het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Het echtpaar heeft drie kinderen. Joost (21) rondde het Zone College af en is de beoogde opvolger. Thijs (19) doet de opleiding tot accountmanager. Hannah zit op 5 VWO en wil daarna gaan studeren voor veearts (landbouwhuis-dieren). Heinry, Henrieke en Joost vormen samen een maatschap. Het bedrijf is 19,1 ha groot, waarvan 15,1 ha in eigen bezit is. De agrarische onderneming telt 120.000 Ross 308 vleeskuikens en 55 Jersey melkkoeien.

 

*Inmiddels is Heinry Wildenbeest met één stal overgestapt.