De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Hittestress, wat u wél en níet moet doen!

ONDERSTEUN UW HENNEN MET HITTESTRESSMIX EN VITAMINE C

 

Het lijkt nog wel even te duren maar de zomer is alweer in aantocht. Daarom informeren wij u alvast over hoe om te gaan met hittestress bij pluimvee. Daarnaast hebben wij een speciale valkeniersactie voor hittestressmix.

 

Bij warm weer kan de temperatuur in een pluimveestal oplopen tot boven de 35 °C. Met extra maatregelen kunt u ervoor zorgen dat uw pluimvee deze stressvolle periode zo goed mogelijk doorkomt. Leghennen hebben geen zweetklieren. Ze moeten hun warmte afvoeren via de huid en ademhaling. Voldoende luchtverversing en voldoende ventilatiecapaciteit zijn daarom erg belangrijk. Tegelijkertijd is het belangrijk dat uw hennen onbeperkt toegang hebben tot vers en koel drinkwater.

 

Hittestress treedt op bij hoge temperaturen en/of een hoge luchtvochtigheid. Is de temperatuur redelijk hoog (maar nog niet alarmerend) met daarbij een hoge luchtvochtigheid, dan treedt er toch hittestress op. Daarom is de THI-waarde een betere indicator voor hittestress dan alleen de temperatuur (THI = Temperature Humidity Index). De GD geeft wekelijks een voorspelling op dagniveau van de THI per locatie. U kunt deze inzien of u hierop abonneren via de website van de Gezondheidsdienst.

 

Hittestress veroorzaakt de volgende problemen:
– Daling voeropname
– Daling groei (vleeskuikens)
– Daling eierproductie + afname eischaalkwaliteit
– In extreme gevallen sterfte door oververhitting

 

 

Hittestressmix
Wij raden u aan om tijdens een hitteperiode uw hennen te ondersteunen met een hittestressmix die vitamine C en elektrolyten bevat.Vitamine C is één van de antioxidanten die door de hen zelf aangemaakt kan worden. Echter, bij hittestress wordt vitamine C versneld verbruikt en kan een relatief tekort ontstaan. Hittestressmix vult het elektrolytentekort aan dat is veroorzaakt door het hijgen van de hen. Elektrolyten zorgen er bovendien voor dat het bloed minder verzuurt. Met deze toevoegingen voorkomt u dus stress inuw koppel en ondersteunt u de weerstand en calciumhuishouding van de hen. Hittestressmix is ook uitstekend geschikt voor opname via het drinkwater (dosering 2 kg/kuub).

 

Het voordeel van het toepassen van hittestressmix via het water is dat het mogelijk is om hiermee snel en gericht te kunnen schakelen op het moment dat er sprake is van hoge temperaturen.

 

Herstellen
Ook bij lagere temperaturen is het juist van belang om de tekorten die ontstaan zijn bij uw leghennen aan te vullen. Hiervoor kunt u de hennen ondersteunen met extra vitamines en voederfosfaat/monocalciumfosfaat. Zo kan de hen herstellen en worden problemen met de eischaalkwaliteit zo goed mogelijk voorkomen.

De Valk Wekerom beschikt over de volgende toevoegingen: