De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Hittestress bij legpluimvee

Aankomende week zal de temperatuur al wat stijgen en als de zomer straks weer aanbreekt is het risico op hittestress bij pluimvee ook weer aanwezig. Legkippen kunnen niet zweten, daardoor kan een hen zijn warmte moeilijker kwijt. Hierdoor ontstaat er hittestress. Een hen probeert zijn warmte kwijt te raken door te hijgen. Hittestress kan al ontstaan bij een temperatuur hoger dan 25 graden. Ook als de luchtvochtigheid te hoog is kan er hittestress ontstaan. Daarom is de THI (Temperature Humidity Index) -waarde een betere indicator voor hittestress dan enkel temperatuur. De GD geeft wekelijks een voorspelling op dagniveau van de THI per locatie. U kunt deze inzien of zich hierop abonneren via de volgende website: https://www.gddiergezondheid.nl/Hittestress

 

Bij hittestress neemt een hen ook minder voer op en ze scheiden extra vitamine en mineralen uit. Hierdoor is er een grote kans op meer uitval, daling van de eiproductie en de schaalkwaliteit gaat achter uit. Bij hittestress is er een verhoging van de PH-waarde in het bloed, uitdroging en verlies van lichaamszouten. Het is daarom belangrijk om extra vitamines en mineralen toe te voegen in het voer bij warme dagen. Voor het beste resultaat is het goed om hier alvast mee te beginnen voor de warme dagen komen. Een goede voorbereiding is namelijk erg belangrijk, controleer daarom ook de ventilatie, aggregaat, alarmsystemen en eventueel de verneveling installatie.

 

Bij een tempratuur hoger dan 25 graden is het dus verstandig om vitamine c of als je voor een completere mix wil gaan hittestressmix op het water te zetten. Ook na de warme dagen is het verstandig om nog extra vitamine en mineralen toe te voegen. Zet bijv. een keer een complete mix van vitamine en mineralen op het voer. Denk hierbij bij regulier voer aan vitavalk (7339) en bij biologisch aan vitaspor (55301). Ook vermenigvuldigen de bloedluizen met warm weer sneller, houd daarom de bloedluizen goed in de gaten en grijp op tijd in. Mocht u een passend advies willen hebben bij u koppel hennen, neem dan contact op met één van onze pluimveespecialisten.

 

Bekijk hier onze actuele flyer over hittestress!