De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Het belang van vismeel in biologische pluimveevoeders

Een leghen heeft essentiële nutriënten nodig om een topprestatie te kunnen leveren. Dit vraagt een geoptimaliseerd voer waarin alle voedingstoffen aanwezig zijn. Voor biologische leghennen geldt dit nog meer. Ze lopen namelijk buiten en bewegen en verbruiken daardoor meer energie.

 

 

Biologische voeders bevatten geen toegevoegde synthetische aminozuren en mogen geen organisch gebonden spoorelementen bevatten. Bovendien mogen niet alle soorten vetten en eiwitten gebruikt worden. Veel van deze belangrijke voedingsstoffen moet de hen uit de biologische grond- stoffen halen. Veel essentiële voedingstoffen zijn van nature ook aanwezig in het voer, maar vaak in kleine maten. Enkele grondstoffen bevatten wel heel veel essentiële nutriënten, zoals belangrijke aminozuren en gezonde vetten. Vismeel is zo’n grondstof. Het toevoegen van vismeel aan het voer zorgt er dan ook voor dat de leghen makkelijker de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

In de praktijk
Een goed voorbeeld van wat vismeel kan doen bij jonge hennen is te zien in het bijgaande schema van een koppel. Omdat de hennen met onvoldoende gewicht uit de opfok kwamen, konden ze het hoge legpercentage niet volhouden. Daarom is besloten vismeel toe te voegen zodat de hennen zich konden herstellen, lichaamsgewicht konden ontwikkelen waarna het legpercentage weer op niveau kwam. Het gevolg: een persistent legpercentage boven de 95% tot 62 weken.

 

Natuurlijk
Kippen, dus ook leghennen, zijn van nature echte omnivoren. Dit houdt in dat ze naast plantaardige zaden ook allerlei wormen en insecten eten. Hierdoor krijgt de kip een gevarieerd patroon aan nutriënten binnen. Om een leghen zo gezond mogelijk te houden, is het natuurlijke dieet het beste. Daarom verwerkt De Valk Wekerom naast plantaardige grondstoffen ook vismeel in het voer.