De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Gezonde geiten in de zomer

De warme zomermaanden zijn weer opkomst. Voor melkgeiten niet altijd een pretje. Geiten zijn echte ruwe celstof verwerkers. Ze hebben een relatief grote pens waar veel warmte ontstaat door pensfermentatie. Voor de geit een reden om minder voer op te nemen, met gevolgen voor de gezondheid en melkproductie.

Omdat de pens zo belangrijk is voor een gezonde vertering bij de geit, is een gebalanceerd rantsoen belangrijk. Een te rustig rantsoen is veilig, maar zorgt voor minder energieopname en een lagere melkproductie. Een snel rantsoen zorgt voor pensverzuring met gevolgen als onverteerd voer in de darm en beschadigde darmwanden waardoor schadelijk Lipopolysaccharides (LPS) in het bloed komen.

Bij een hitte periode is de reactie van de geit om minder voer te gaan opnemen. Vooral de ruwvoer opname loopt terug. Immers zorgt de fermentatie van ruwvoer voor de meeste warmte in de pens. Krachtvoeders zijn smakelijker en zorgen voor minder warmte productie, waardoor de geit dit wel blijft opnemen. Gevolg: een uit balans getrokken rantsoen met gevolgen voor pensverzuring en diarree als gevolg.

 

Voeropname is dus zeer belangrijk, ook tijdens de hitte periode. Dit houd de pens aan het werk en zorgt voor voldoende energie voor de melkproductie. Zorg daarom voor smakelijke ruwvoeders tijdens de zomer en voorkom broei in de kuil en aan het voerhek.

Om toch de voeropname te stimuleren maar de warmte productie laag te houden is het belangrijk dat de kuilen in de zomer makkelijk verteerbaar zijn (hoge VCOS) en veel VEM en WDVE bevatten. Ook is het belangrijk om een brok te voeren die voldoende energie op pens niveau geeft, maar geen verzuring. De juiste grondstoffen en bewerkingen van grondstoffen zijn dan belangrijk. Extra buffer mineralen en gist geeft de pens ondersteuning in de warme periode en helpen de darm te beschermen.

 

Om de warmte productie te beperken kan de vertering verschoven worden naar de darm. Waarbij de juiste eiwitten zeer belangrijk zijn. Te veel en slecht verteerbare eiwitten zorgen namelijk voor clostridium. De Valk Wekerom  kan dit in haar geitenvoeders sturen per situatie. Immers zijn bij ieders bedrijf de geiten en ruwvoeders anders, waardoor de brok aangepast moet worden op de situatie.

Door de juiste brok kan er dus gevoerd worden op de behoefte van de geit. Door de juiste fermentatie snelheden van grondstoffen en bewerkingen wordt pensverzuring voorkomen en blijft de melkproductie op peil.

 

Meer weten over De Valk Wekerom geitenvoeders? Vraag uw De Valk Wekerom  geitenspecialist.

Bart Peer

Tel. 06-19620094
bpeer@dvw.nl