De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Gezond diervoer stopt niet bij het verlaten van de bulkwagen

Elke dag weer zijn we bij De Valk Wekerom in onze fabrieken bezig om kwalitatief goede en gezonde diervoeders te maken. Maar ook u als dierhouder kunt er veel aan doen om ervoor te zorgen dat uw dieren schoon en veilig voer kunnen eten.

 

Bij kwalitatief goede en gezonde diervoeders moet u denken aan diervoeders die voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. Maar zeker ook aan soms specifieke klantwensen. Bij dat laatste gaat
het onder andere om voeders die vrij zijn van salmonella, entero’s onder een bepaalde waarde en andere specifieke waardes die bijvoorbeeld noodzakelijk zijn voor een bepaalde kwaliteitsketen.

 

Goede controle
Gezonde diervoeders maken begint bij ons al bij de bron. Namelijk een goede controle op onze inkomende grondstoffen. Onze collega’s die verantwoordelijk zijn voor de inname van de grondstoffen controleren alle vrachten die gelost worden. Van elke vracht wordt een monster genomen. Dat wordt altijd op voederwaarde onderzocht en afhankelijk van de partijgrootte ook op andere bestanddelen. Hierbij kunt u denken aan de aanwezigheid van ongewenste stoffen zoals pesticiden en zware metalen, schimmels, mycotoxinen, et cetera. Samen met de eindproducten sturen we jaarlijks ruim 400 monsters naar het laboratorium voor onderzoek.

 

Schoon
Naast ‘gezonde’ grondstoffen is bij De Valk Wekerom een schone fabriek tevens een vereiste om ‘schoon’ voer te leveren. In onze beide productielocaties zorgen onze vaste schoonmakers er
dagelijks voor dat de fabriek schoon is en blijft. We werken met een reinigingsplan voor alle machines, silo’s en ruimtes in onze fabrieken. En uiteraard zorgen ook de collega’s dat de fabriek
schoon blijft door rommel direct op te ruimen. En natuurlijk zorgen onze chauffeurs ervoor dat zij met schone bulkwagens op uw erf komen. De bulkwagens worden met grote regelmaat gereinigd en ontsmet.

 

Versleping
Daarnaast worden de bulkwagens ook van binnen gereinigd. Maar wat hier zeker ook van belang is, is dat er met het bulktransport geen versleping kan plaats vinden. Daarom hebben wij een bulkwagen die alleen maar rundveevoeders vervoert. Zo voorkomen we dat herkauwervoeders in aanraking komen met dierlijke eiwitten. Een wettelijke eis waar wij ons zeker aan houden. Een eis die in de toekomst alleen nog maar strenger gaat worden wanneer wij dierlijk eiwit afkomstig van varkensslachtafval gaan verwerken in pluimveevoeders. Ook dan zullen we ervoor zorgen dat een bulkwagen die deze voeders vervoerd heeft geen varkensvoeders als volgende rit krijgt.

 

Maatregelen

Door tal van maatregelen zorgen wij ervoor dat u een schoon en betrouwbaar diervoeder op uw bedrijf ontvangt. Maar ook u als veehouder kunt er veel aan doen om ervoor te zorgen dat uw dieren schoon en veilig voer kunnen eten.

 

1. Controleer regelmatig de conditie van uw silo. Silo’s kunnen na verloop van tijd lekkage gaan vertonen rondom het mangat en/of de plaatsen waar de in-/uitlaat buizen zijn aangesloten. Condens of water in de silo geeft schimmel en klonten in het voer. Dit gaat ten koste van de kwaliteit en loopeigenschappen en kost geld.

2. Controleer ook de binnenkant van de silo. Is een silo leeg maak deze dan eens schoon. Vaak hopen stofdelen zich op tegen de onderzijde van de bovenkant/deksel van de silo. Maar ook aan de wanden kunnen stofdelen blijven zitten. Deze stofdelen zijn vaak, in combinatie met vocht ideale broeiplekken voor schimmels en stofmotten. We komen nog wel eens silo’s met RVS ribbelprofiel tegen. Dit zijn silo’s waarin met name het bovenste deel vaak veel stof achterblijft.

3. Ook de ontluchtingsbuis van de silo is een perfecte plek voor de ophoping van stof. Vaak zit aan de onderzijde van deze buis geen deksel waardoor het een ideale plek is voor schimmels, motjes of ander ongedierte.

4. Stofzakken die na het lossen blijven liggen bij de silo vormen indirect een gevaar voor insleep van ziektes doordat het ongedierte aantrekt.