De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Eerste bulk pluimveevoer met dierlijk eiwit afgeleverd

Vanmorgen, dinsdag 29 maart hebben wij onze eerste bulk waarin dierlijk eiwit was verwerkt afgeleverd. Daarmee waren wij één van de eerste in ons land. Martin Vervoorn, directeur: “Pluimveevoer waarin soja deels is vervangen door dierlijk eiwit heeft aantrekkelijke voordelen. Dierlijk eiwit zorgt voor een betere darmgezondheid en voor een betere conditie in zijn algemeenheid. Met als resultaat minder uitval, zowel bij leghennen als bij vleeskuikens. Bovendien is het prijstechnisch interessant voor pluimveehouders. Bij de huidige grondstofprijzen is met name het Non-GMO legvoer met dierlijk eiwit aanmerkelijk goedkoper. Bij regulier voer is het verschil in prijs minder, maar nog zeker lonend.”

 

Het verbod om dierlijke eiwitten in veevoer te verwerken werd in december 2000 ingesteld naar aanleiding van de BSE-uitbraak (gekkekoeienziekte). Op 7 september 2021 werd het verbod opgeheven door de Europese Commissie. Voortaan mogen er dus weer dierlijke eiwitten afkomstig van varkensslachterijen in pluimveevoer worden verwerkt. Andersom mogen dierlijke eiwitten van pluimveeslachterijen in varkensvoer worden verwerkt. Wij hebben voor onze vestiging in Meppel een vergunning gekregen om het pluimveevoer te mogen maken. Er waren slechts een paar kleine aanpassingen nodig om het speciale pluimveevoer daar te kunnen produceren.

 

Beter voor maag- en darmgezondheid

Pluimveehouder Gert Nap uit Lunteren had de eer de eerste bulk van het bijzondere voer geleverd te krijgen. Zijn bedrijf telt 21.000 leghennen. Die werden tot dusverre gevoerd met ons reguliere pluimveevoer. Gert Nap: “Een paar maanden geleden heb ik al besloten om op het voer met dierlijk eiwit over te stappen. Ik verwacht dat dit voer met name beter is voor de maag- en darmgezondheid van de kippen. Dat het ook nog eens goedkoper is, is mooi meegenomen gezien de huidige hoge voerprijzen.” Gert Kampert, nutritionist: “Niet al het soja in ons pluimveevoer wordt door dierlijk eiwit vervangen. Het percentage is afhankelijk van de fase waarin een koppel zich bevindt. Bovendien starten we met een relatief laag percentage vanwege de gewenning bij het pluimvee. Maar ook om er ervaring mee op te doen.”