De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

”Een ei is een prachtig kant-en-klaar product”

BEDRIJFSREPORTAGE BIOLOGISCH PLUIMVEEBEDRIJF FAMILIE BOUWHUIS

 

In het buitengebied van het Drentse plaatsje Orvelte kocht de familie Bouwhuis in 2020 een melkveebedrijf. Ze maakten er een biologisch pluimveebedrijf van. Erik Bouwhuis: “Ik vind het een mooie gedachte dat met ons product elke dag weer veel mensen worden gevoed.”

 

De uitnodigingen voor de open dag waren al bijna gedrukt. Toch besloten Erik en Sharon Bouwhuis om de feestelijke opening van hun nieuwe pluimveestal op 23 september 2022 niet door te laten gaan. De reden was de tweede golf van de vogelgriep die was uitgebroken. Erik: “We durfden het risico niet te nemen. Je krijgt immers collega’s uit de pluimveesector over de vloer. Bovendien heeft onze buurman ook kippen. Ik heb het ook met hem overlegd en uiteindelijk besloten het niet door te laten gaan. Wel jammer, want zo’n open dag is natuurlijk supermooi.”

 

Passie
De passie voor pluimvee kreeg Erik Bouwhuis met de paplepel ingegoten. Hij hielp van jongs af aan mee op het pluimveebedrijf van zijn ouders in Witteveen. En op zijn 19e ging hij daarnaast aan de slag op een ander pluimveebedrijf. Toen duidelijk werd dat op het bedrijf in Witteveen van de familie Bouwhuis al twee opvolgers rondliepen, werd er een plan bedacht voor een tweede locatie. Erik: “Het mooie van een eigen pluimveebedrijf is dat je alles doet. Je bent niet alleen kippenboer, maar ook manager. En je draagt zelf de verantwoording. Bovendien vind ik het een mooie gedachte dat met mijn product elke dag weer veel mensen worden gevoed. Dat alles bij elkaar geeft een soort kick. Daarbij is een ei een prachtig kant-en-klaar product. Je hoeft het alleen nog maar in een doosje te doen.

 

 

Haast
Hij vervolgt: “Er zijn heel wat plannen bedacht voor een tweede locatie en we zij meerdere scenario’s langsgelopen. Uiteindelijk viel ons oog op een melkveebedrijf in Orvelte. De eigenaar had geen opvolger en had het bedrijf, waaronder een stal en woonhuis, te koop gezet.” Het was precies wat de familie Bouwhuis zocht om de ideeën van Erik te verwezenlijken. In juli 2021 werden de handtekeningen gezet. Vervolgens gingen ze met adviseurs om de tafel om te kijken hoeveel kippen er met het oog op de ammoniakwetgeving mogelijk waren. De zoektocht naar een geschikt bouwbedrijf en installatiebedrijf werd bewust kort gehouden. Erik: “Het was toen al gekkenwerk in de bouwwereld. De bouw- en materiaalkosten stegen snel. Om kosten te besparen was haast dus geboden. We hebben gekozen voor bouwbedrijf Van Pijkeren en Geissler Installatietechniek. Eigenlijk was dat op voorhand al duidelijk. Geissler kende ik al van huis uit. Voordeel is ook dat beide bedrijven veel ervaring hebben met het bouwen van pluimveestallen en vaak samenwerken.

 

De stal
De bouw verliep voorspoedig. Begin april 2022 werd de fundering gestort en half april werden de spanten al gezet en werden de muren opgetrokken. Op 28 september jl. kwam het eerste koppel biologische leghennen. De 105 meter lange en 30 meter brede stal is geschikt voor maximaal 21.400 leghennen. In de stal staan vier rijen Jansen Comfort 2 volières met draadroosters. Voor de mestafvoer wordt gebruik gemaakt van een Jansen Floorbelt. De dimbare verlichting is van Hato. Om de eieren af te kunnen draaien is een Optipack 70 van Damtech geïnstalleerd. Voor de ventilatie wordt gebruik gemaakt van Fancom nokventilatoren die worden aangestuurd door een Fancom computer. De Tetrafil filters, geplaatst onder de nokventilatoren, zijn goed voor een stofreductie van 30 procent. De inlaatventielen van Scan-Air zorgen voor een goede minimum ventilatie. Naast dit alles bevinden zich in de stal een hygiënesluis, een toiletruimte, een technische
ruimte, een kantine en een eieropslag. Erik Bouwhuis koos bewust voor de biologische wijze van pluimveehouden. “Dat hebben we gedaan met het oog risicospreiding. Mijn ouders, zus en zwager hebben scharrel en vrije uitloop hennen. Met biologische hennen erbij dekken we samen alle belangrijke pluimveesectoren af.”

 

Energie
Het voer komt van De Valk Wekerom. “Mijn vader is al zo’n twaalf jaar bij De Valk. En dat bevalt prima. Bovendien heeft mijn zwager Gert-Jan Bruinenberg tot juni 2022 bij De Valk als buitendienstmedewerker gewerkt.” Momenteel heeft Bouwhuis pluimveespecialist Harry van Doorn als vaste adviseur vanuit De Valk Wekerom. Normaal lopen ze altijd even samen door de stal. Maar vanwege de vogelgriep mag dat helaas niet meer. Bouwhuis: “Dat is wel lastig hoor. We hebben nu wekelijks telefonisch contact en ik stuur ook wel foto’s. En ik heb natuurlijk altijd mijn zwager Gert-Jan als back-up.” Op het bedrijf van Bouwhuis wordt op jaarbasis zo’n 70.000 kWh gebruikt. De grootste energiegebruikers zijn met name de ventilatoren, de mestbanden en de inpakmachines. Het stroomverbruik zorgt voor een forse kostenpost, zeker met de huidige energieprijzen. Toch liggen er op de stal geen zonnepanelen. Erik Bouwhuis: “Als we in de toekomst iets op energiegebied gaan doen, zitten we meer te denken aan de combinatie zonne- energie en windenergie. Het elektriciteitsnetwerk hebben we daar al geschikt voor gemaakt.”