De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

De vergelijking tussen toediening via voer of drinkwater

Ontworming is belangrijk om de gezondheid van pluimvee te waarborgen. Een beslissing die pluimveehouders moeten nemen, is de keuze tussen ontworming via voer of ontworming via drinkwater. Welke van deze methoden is beter en wat zijn de voor- en nadelen van beide methodes?

 

Ontwormen via voer
Ontwormen via het voer is een populaire methode vanwege de eenvoudige toediening, met name bij grotere bedrijven. Het mengen van ontwormingsmiddelen met het dagelijkse voer vereist minimale inspanning en is praktisch. Een bijkomend voordeel is de nauwkeurige dosering die mogelijk is, wat bijdraagt aan een effectieve behandeling. Bovendien ervaren kippen doorgaans minder stress bij deze methode aangezien het naadloos aansluit op het normale voedingspatroon. Een nadeel is dat kippen selectief eetgedrag kunnen vertonen waardoor de uniformiteit van de opname van het ontwormingsmiddel wordt verstoord. Daarnaast kan de variabiliteit in de snelheid waarmee de kippen het middel opnemen leiden tot ongelijke dosering binnen het bedrijf.

 

Ontwormen via drinkwater
Ontworming via drinkwater is een andere goedwerkende methode. Het mengen van ontwormingsmiddelen met het drinkwater zorgt voor een uniforme toediening waarbij iedere kip een vergelijkbare dosis ontvangt. Deze methode vermindert het risico van selectief eten waardoor een betrouwbare dosering wordt gegarandeerd. Bovendien worden ontwormingsmiddelen in  drinkwater over het algemeen snel opgenomen, wat een snelle respons op worminfecties mogelijk maakt. Maar er zijn ook enkele nadelen bij ontworming via drinkwater. Veranderingen in de smaak van het drinkwater kunnen tijdelijk stress veroorzaken bij de kippen. De dosering kan ook uitdagender zijn, vooral als de wateropname binnen de stal(len) varieert. Zorgvuldige aandacht voor de hygiëne van drinkwatersystemen is ook belangrijk om een goed effect van de behandeling te garanderen.

 

Prijsverschil
Ontwormen via het voer is duurder dan ontwormen via het drinkwater. Wanneer we dit gaan berekenen op basis van Fludoprex (voer) en Gallifen (drinkwater) zou dit honderden euro’s kunnen schelen. (Houd er wel rekening mee dat Gallifen wordt berekend op gewicht per dier en daarom het verschil in prijs kan variëren.)

 

Conclusie
In conclusie hangt de keuze tussen ontworming via voer en drinkwater af van verschillende factoren, waaronder de omvang van het bedrijf, de gewenste doseringsnauwkeurigheid en persoonlijke voorkeuren. Het is van essentieel belang om zorgvuldig te overwegen welke methode het meest geschikt is voor de specifieke behoeften op uw bedrijf. Raadpleging van een dierenarts of uw pluimveespecialist voor professioneel advies blijft belangrijk, evenals het nauwgezet volgen van de instructies van ontwormingsmiddelen om de gezondheid van de dieren te garanderen.