De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

De Valk Wekerom investeert in eigen analyseapparatuur

Samenstelling grondstof binnen paar minuten bekend

De kwaliteit van veevoeder staat of valt met de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen. Om snel inzicht te krijgen in de samenstelling van de aangeleverde grondstoffen heeft De Valk Wekerom sinds kort een eigen analyseapparaat.

 

“Elke lading grondstof die hier nu binnenkomt, wordt geanalyseerd op nutritionele waarden. In de oude situatie werden alle leveringen ‘organoleptisch’ beoordeeld. Dat betekent: visueel, ruiken en voelen”, vertelt Henri van Beek, operator Inname bij De Valk Wekerom.

“Steekproefsgewijs werden er monsters opgestuurd naar een extern laboratorium voor een gedetailleerde analyse. Nadeel was dat we de uitslag pas een paar dagen later kregen. Nu hebben we die binnen een paar minuten.”

 

OK!

Voor het analyseren van de grondstoffen heeft De Valk Wekerom de beschikking over een NIR-analyseapparaat. Daarmee kan een grondstof via een geavanceerde infraroodtechniek nauwkeurig worden geanalyseerd op onder andere de volgende nuriënten: droge stof, vet, ruw eiwit, fosfor, zetmeel, ruwe celstof, vocht en suiker. Welke nutriënten worden gemeten, is afhankelijk van de soort grondstof. Bij de meting worden de gevonden meetresultaten vergeleken met die in een database. Vervolgens verschijnt er een OK als een waarde binnen de gestelde bandbreedte valt. Een rood kruisje geeft aan dat een gehalte te hoog of te laag is. De monsters zelf worden zoals gebruikelijk zes maanden bewaard. Gert Kampert, nutritionist bij De Valk Wekerom: “Maar de meetresultaten van de verschillen monsters kunnen tot in lengte van dagen in ons systeem worden bewaard. Per dag komen er bij De Valk Wekerom zo’n 20 à 25 vrachtwagens met grondstoffen binnen. Dat levert na verloop van tijd een uitgebreide, maar vooral ook waardevolle database met meetresultaten op.”

 

Voordeel afnemers

De Valk Wekerom heeft nu dus snel de beschikking over de meetresultaten. En er wordt een schat aan meetgegevens opgebouwd. Maar wat is voor de afnemers eigenlijk het voordeel van de NIR-analyse? Gert Kampert: “Omdat we de meetresultaten nu binnen een paar minuten hebben, kunnen we snel anticiperen en bijsturen als dat nodig is. Daardoor weten we nu ook vrijwel zeker dat een eindproduct exact de juiste voedingswaarde heeft. Kortom, met de NIR-analyse kunnen we de kwaliteit van ons veevoeder verder optimaliseren. En dat is uiteindelijk in het voordeel van onze afnemers. Ook kunnen we op basis van een uitslag een partij weigeren of eventueel als aparte grondstof verwerken. Hiermee sta je richting toeleverancier van grondstoffen ook sterker.”
Tijdens het interview meldt zich een chauffeur met een lading tarwe. Henri van Beek klimt met de monsterboor op de vrachtwagen. Voordat hij even later het monster in het analyseapparaat plaatst, legt hij wat tarwekorrels in zijn handpalm. Ruikt eraan en bekijkt ze van dichtbij. “Dat ziet er goed uit. Mooi van vorm en goed van kleur”, zegt Van Beek die 26 jaar bij de Valk Wekerom werkzaam is. “Ook al hebben we nu de NIR, dat visueel controleren, dat blijven we doen. Eigenlijk doe ik dat automatisch. Dat heeft te maken met mijn ervaring en met de liefde voor het vak.”