De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

De Valk Wekerom groeit wederom in een krimpmarkt

LUNTEREN, juni 2020 – Veevoederproducent De Valk Wekerom is er ook in 2019 in geslaagd een positief resultaat te boeken. De productie steeg van 255.386 ton in 2018 naar 258.077 in 2019. Directeur Michael Mackaay: “Dat is weliswaar een bescheiden groei, maar volgens de Nevedi kromp de totale Nederlandse markt voor veevoeders met 1,7 procent. In dat licht mag onze groei van 1,2 procent toch een knappe prestatie worden genoemd.”

 

Het financiële resultaat kwam uit op € 9.146,-. Directeur Mackaay: “Het streven van De Valk Wekerom is er altijd op gericht om scherp in de markt te opereren en daarbij een beperkt positief financieel resultaat te boeken. Dat het resultaat in 2019 lager is uitgevallen dan werd nagestreefd heeft diverse oorzaken. Zo stonden gedurende het eerste halfjaar de grondstofprijzen onder druk. Door een slagvaardig inkoopbeleid hebben we in de tweede helft van het jaar het verlies echter weer grotendeels goedgemaakt en de schade beperkt weten te houden.”

 

Eigen biolijn
Dat de coöperatie in 2019 net als in 2018 tegen de stroom in groeide, heeft volgens Mackaay alles te maken met de bedrijfsfilosofie van de coöperatie. “We krijgen voortdurend te maken met nieuwe ontwikkelingen. Denk aan regelgeving vanuit overheden, voedselveiligheid en maatschappelijke trends. Wil je in zo’n dynamische omgeving succesvol zijn, dan is het essentieel dat je niet stil blijft zitten, maar meebeweegt met de markt. Investeren en innoveren, daar draait het om. En dat hebben we ook in 2019 volop gedaan. Zo hebben onze specialisten legpluimveevoer zonder sojaschroot ontwikkeld en voor vleeskuikens werd receptuur bedacht zonder coccidiostatica. En niet te vergeten: we hebben een eigen biologische productielijn in onze vestiging in Meppel gebouwd. Hiervoor zijn we een strategische samenwerking aangegaan met AR. Die productielijn is een schot in de roos. Op dit moment hebben we al zestien nieuwe bioklanten mogen verwelkomen.”

 

Optimistisch
Ondanks de stikstofperikelen en de coronacrisis is Mackaay optimistisch over de toekomst van de coöperatie. “In het verleden zijn we wel vaker tegen forse uitdagingen aangelopen. Om in lastige tijden onze gezonde marktpositie vast te kunnen houden is het extra belangrijk dat we trouw blijven aan onze kernwaarden. Dat betekent: kwalitatief goede diervoeders leveren, dichtbij onze klanten staan, werken met korte lijnen en de kosten goed in de gaten houden. Maar bovenal: in beweging blijven.”

 

Directeur Mackaay en voorzitter van de raad van commissarissen dhr. Boer onthullen het geveldoek tijdens de opening van de eigen biologische productielijn.