De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Bij ‘T Melkhuusje is alles biologisch

 Klik hier voor het artikel van ’t Melkhuusje uit ’t Kootwijkerboekje

 

Midden in het centrum van Kootwijkerbroek ligt de boerderij van de familie Van Middendorp. Een bedrijf met biologisch melkvee en biologische legkippen.  Al jaren worden daar eieren en melk verkocht vanuit ’t Melkhuusje.

“Een boerderij in het hart van het dorp. Waar zie je dat nog? Maar in Kootwijkerbroek kan het”, zegt Bert van Middendorp. Zijn grootvader begon ooit naast de huidige locatie met boeren. In 1932 werd de plek opgesplitst en ontstond de boerderij zoals we die vandaag de dag kennen. Bert is de derde generatie op de boerderij. Hij nam deze in 1983 over van zijn vader. In die dagen telde het bedrijf 2.500 moederdieren (kippen), 63 vleesvarkens en daarnaast ook jongvee om weer met melkkoeien te kunnen starten.

 

 

Een bewuste keuze
Bert begon weer met melkvee en breidde de moederdierentak verder uit. In 2012 vond de omschakeling plaats naar biologisch melkvee. Wat de kippen betreft maakten de 9.000 moederdieren in 2017 plaats voor 6.000 biologische legkippen. Sindsdien is het bedrijf volledig biologisch. Momenteel worden op de boerderij 50 biologische melkkoeien met bijbehorend jongvee en de biologische legkippen gehouden.

De familie Van Middendorp heeft heel bewust voor biologisch boeren gekozen. “Dan mag er geen gebruik worden gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Ook worden er zo min mogelijk diergeneesmiddelen gebruikt. Dat is gezond voor mens en dier en ook nog eens goed voor de natuur. Zowel de koeien als de kippen gaan zoveel mogelijk naar buiten. Behalve in de winter, dan houden we de koeien binnen,” vertelt Bert van Middendorp.

 

Coöperatie De Valk Wekerom
Bij biologisch boeren hoort natuurlijk biologisch voer. Van Middendorp is al jaren klant bij Coöperatie De Valk Wekerom. De Coöperatie opende op 10 oktober 2019 haar eigen biologische productielijn. Met deze hypermoderne fabriek heeft de Coöperatie de mogelijkheid om zelf kwalitatief hoogstaand biologisch voer te maken met de juiste structuur. In plaats van de productie van biologisch voer uit te besteden, heeft de Coöperatie die nu volledig in eigen hand.
Van Middendorp over zijn keuze voor De Valk Wekerom: “Als het nodig is, krijgen we een eigen recept op maat. Daarnaast zijn vooral in de biologische sector korte lijnen erg belangrijk. Ook dat is één van de redenen dat we voor Coöperatie De Valk Wekerom hebben gekozen. Bovendien komt mijn vrouw Evelien uit De Valk, wat ook meewerkte in de keuze voor Coöperatie De Valk Wekerom.”

 

 

Melktap en eierverkoopautomaat
In ‘t Melkhuusje worden verse biologische eieren verkocht, evenals verse biologische melk. De melk kunt u zelf aftappen in uw eigen emmer, fles, of in jerrycans van 1 of 2 liter die hier te koop zijn. De eieren staan in de verkoopautomaat, die naast muntgeld ook briefjes van 5 en 10 euro accepteert en wisselgeld teruggeeft. Alles gaat via zelfbediening en komt rechtstreeks van de eigen boerderij. Dus verser kan het niet!

 

Groente- en fruitafhaalpunt
Ook zijn er verse biologische groenten en fruit af te halen in de schuur bij ’t Melkhuusje voor mensen uit Kootwijkerbroek en omgeving, die een groente- en/of fruitabonnement hebben bij biologische Tuinderij De
Elzenkamp in Voorthuizen. Bert van Middendorp: “Dat is echt ideaal voor mensen die graag verse biologische groente eten, maar zelf geen groentetuin hebben. Groentepakketten en tassen met fruit worden iedere week samengesteld door De Elzenkamp, en kunnen elke woensdagmiddag hier afgehaald worden.” Meer hierover kunt u lezen op: www.elzenkamp.nl

 

Kledinginzameling
En heeft u gebruikte kleding over? Ook dan kunt u terecht bij ‘t Melkhuusje. Er staan rode kliko’s waarin u kleding, schoenen, huishoudtextiel, beddengoed, sjaals, mutsen, e.d. kunt deponeren, waarmee u concreet arme gezinnen in Oekraïne helpt. 

 

Maak ook eens een wandeling door de prachtige agrarische omgeving van Kootwijkerbroek. Op circa 100 meter van ’t Melkhuusje is het startpunt van een 2,7 km lange wandeling over het Wallenborchpad. Even lekker uitwaaien en genieten van de koeien en de kippen die buiten rondscharrelen.

 

Meer weten?
Kijk op  www.melkhuusje.nl