De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Betere prestaties met vezelrijk varkensvoer

Darmgezondheid lijkt wel het toverwoord in de huidige varkenshouderij. Maar wat is het precies? En hoe bereikt u het bij uw varkens?

 

Varkenshouders bieden hun dieren een optimale mix aan van nutriënten, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Daar zouden de dieren optimaal mee moeten kunnen presteren volgens de matrixen. Toch merken varkenshouders dat de dieren niet hard genoeg groeien en dat bovendien de mestconsistentie niet optimaal is.

 

Voorkomen
Ook valt er zo nu en dan een varken om onverklaarbare redenen uit en komt er wat eerder een virus door de veestapel heen dan bij een ander. Dergelijke sluimerende gevolgen worden vaak geaccepteerd of weggewuifd onder het mom ‘dat komt altijd wel een keer voor’. Vaak wordt pas bij acute problemen, zoals PIA, maagzweren en darmdraaiingen, actie ondernomen. Op het moment dat dit gebeurt ben je echter al te laat om deze problemen met alleen voer op te lossen. Ook hier is voorkomen beter dan genezen.

Meer vezels

Door alle grondstoffen alleen maar te malen creëer je een relatief groot oppervlakte van de deeltjes die makkelijk beschikbaar komen voor het varken. Dit zorgt echter voor veel minder darmperistaltiek en een snellere maagdarmpassage. De gevolgen die je ziet in de stal zijn platte mest, onrustige varkens en staart- en flankbijters. Wanneer we meer vezels en structuur in het voer brengen, verlaag je de maagdarmpassage en versterk je de darmperistaltiek. Dit geeft veel meer rust in de stal en een heel goede mestconsistentie. Varkens zitten gewoonweg beter in hun vel en zullen daardoor ook veel beter presteren.

Walsen

Die grovere structuur van het varkensvoer realiseren we bij De Valk Wekerom door een aantal grondstoffen te walsen. Gerst is van zichzelf al een vezelrijk graan. Daardoor slaan we twee vliegen in een klap. Verder kunnen we tarwe, zonnebloemzaadschroot en tarwegries walsen. Alle grondstoffen walsen is echter geen oplossing. Het gaat om de optimale blend van gewalste en gemalen grondstoffen om een geleidelijke vertering te krijgen. Er ontstaat door de grove delen een drijflaag in de maag die langzaam zuurder wordt gemaakt. Bovendien zinken de fijne delen sneller en worden sneller zuurder gemaakt door de maag. Op deze wijze worden ook de risico’s op maagzweren beperkt. Met deze productiewijze hebben we bij De Valk Wekerom al meer dan 10 jaar ervaring.