De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Bescherm uw pluimvee tegen Escherichia coli

Escherichia coli komt bij veel koppels voor. Bij leghennen is het zelfs één van de meest voorkomende besmettingen. De bacterie kan veel schade aanrichten. Uw leghennen hiertegen beschermen is dan ook van groot belang.

 

Bij schade als gevolg van Escherichia coli (E. coli) moet u denken aan een verhoogde uitval en/of productiedaling. Als u dit ziet bij uw leghennen, neem dan onmiddellijk maatregelen en neem eventueel contact op met uw adviseur. E. coli is de meest aangetroffen bacterie bij pluimvee. Deze bacterie komt in de omgeving voor, maar ook in de darmflora. Onder normale omstandigheden is de bacterie niet schadelijk. De bacteriën kunnen verspreid worden via mest in de omgeving.

 

Oorzaken
Wanneer kan de E. colibacterie dan ineens schade veroorzaken? Dat kan met name als de darmgezondheid niet op peil is, het klimaat niet op orde is of uw leghennen een verzwakt immuunsysteem hebben. Een ondergeschoven kindje in dit verband is de kwaliteit van het drinkwater voor de hennen. Het is belangrijk dat dit drinkwater regelmatig gereinigd wordt. Spoel daarom uw waterleiding of zet met regelmaat een middel op uw waterleiding dat de leiding reinigt. De gevolgen die de E. colibacterie kan aanrichten bij uw leghennen zijn ontstekingen aan de luchtwegen en/of eileider en/of buikvlies.

 

Goede weerstand
Een goede weerstand bij uw leghennen is belangrijk. Maar hoe zorgt u hiervoor? Het is belangrijk dat de darmen goed ontwikkeld zijn. Zuren dragen hier in belangrijke mate aan bij. Denk bijvoorbeeld aan melkzuur, mierenzuur of etherische oliën. Bij melkzuur zie je dat de E. colibacterie gedood kan worden. Bij mierenzuur wordt de pH verlaagd met als gevolg dat de groei van de E. colibacterie stopt.

 

Maatregelen
Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, hieronder een aantal maatregelen om de kans op een E. colibacterie uitbraak te verkleinen. Het is, zoals reeds gezegd, allereerst van belang dat de kwaliteit van het drinkwater goed is. Hygiëne staat daarbij voorop. Zet regelmatig een middel op het water dat een biofilm in uw drinkleiding voorkomt. Ook de darmgezondheid is cruciaal. Een optimale vertering is immers erg belangrijk. Overbodig eiwit bijvoorbeeld, komt in de mest terecht. Dat vormt een ideale broedplaats voor de E. colibacterie.

 

Klimaat in stal
Zorg ook dat u het klimaat in uw de stal op orde heeft. Bent u niet zeker van uw zaak, twijfel dan niet om er een deskundige naar te laten kijken. Als het klimaat niet goed is, dan is de kans op E. coli in de luchtwegen zeer groot. Zoals eerder genoemd helpt dat overbodig eiwit bij de groei van de E. colibacterie. Het is daarom belangrijk dat uw pluimvee de juiste portie voer krijgt. Dit verschilt per leeftijd van uw hennen. Stem dit goed af met uw voeradviseur. Denk hierbij aan het op tijd overstappen op het juiste voersoort. Maar doe dat niet te abrupt, want dat geeft weer stress bij uw kippen. Dit kunt u voorkomen door bijvoorbeeld eerst een vrachtje half-om-half te doen.

 

Gevolg
Bekijk altijd goed wat de oorzaak is van de E. coli uitbraak, omdat het vaak een gevolg is van een ander probleem.

 

Advies nodig?
Mocht u een E. coli uitbraak hebben zet dan zuur op het water of voeg zuur toe aan het voer. Ontsmetten van de legnesten bij een uitbraak van E. coli op het eierapparaat is ook een goede optie. Mocht u een passend advies willen hebben voor uw koppel leghennen, vraag dit dan aan uw adviseur.