De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Belangrijkste tip voor insectenkwekers: begin klein

INFORMATIEBIJEENKOMST EN EXCURSIE

 

De Valk Wekerom organiseerde op 14 januari een informatiebijeenkomst en een excursie over het kweken van insecten. Dat deed de coöperatie in samenwerking met Regio Foodvalley en New Generation Nutrition (NGN). Er meldden zich circa 20 belangstellenden aan. Dat waren vrijwel allemaal mensen die plannen hadden om een kwekerij beginnen.

 

 

 

De dag begon met een presentatie van Marian Peters (CIO bij het NGN) en Jan van Hoef (buitendienstmedewerker De Valk Wekerom). Zij vertelden een groot aantal wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld dat insecten afvaleters zijn. Dat betekent dat voor de insectenkweek supermarkt- en cateringafval prima als voedsel kan worden gebruikt. Insecten worden op dit moment minimaal gebruikt voor menselijke consumptie. Nu wordt het vooral verwerkt in diervoeding voor onder andere honden en hobbykippen. Een
insect is namelijk rijk aan olie en eiwitten.

 

Tips en uitdagingen
De beste soorten voor massaproductie zijn meelwormenlarven, vliegenlarven, krekels en sprinkhanen. Insecten zijn ook ideaal voor verticale kweek. Je kunt namelijk gemakkelijk grote aantallen in bakken op elkaar stapelen. Wanneer alles loopt kun je meerdere afdelingen maken. Na
elke groeistap van een insect gaat deze vervolgens naar een andere afdeling.
De toehoorders kregen ook tips voor het starten van een insectenkwekerij. De belangrijkste: begin klein en zorg er eerst voor dat je het vak in de vingers krijgt. Zodra je een goed beeld hebt van hoe het werkt kun je met een financieel plan naar de bank toe. De NGN is bezig een nieuw en reëel calculatiemodel te maken waarmee een beginnend kweker voor de financiering naar de bank kan stappen.
Uitdagingen zijn er ook genoeg. Hoe ga je een insect verwerken en tot wát ga je het verwerken? En hoe zit het met de kwaliteitscontrole? Wat dat laatste betreft: het is van belang dat je zorgt voor een stabiele kwaliteit, kwantiteit en een veilig product. Ook voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vormen insecten een nieuwe tak van sport. Momenteel worden negen mensen ingewerkt.

Insectenkwekerij opzetten van stap tot stap
 Informatie verzamelen op bijeenkomsten.
 Basiscursus insectenkweek volgen.
 Starten met (kleinschalige) eigen kweek.
 Kijken naar businessplan en strategie.
 Verdiepingsdagen volgen.
 Zorgen voor afzetkanalen.
 Resultaat: eigen opschalingsplan en financierbare business.