De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Bedrijfsreportage Familie Langemeen

‘Een gemengd bedrijf is een agrarisch bedrijf waarin zowel akkerbouw als veeteelt plaatsvindt’. Tenminste, zo luidt de officiële definitie. Jan en Gerrie Langemeen uit Vriezenveen hebben er een derde tak aan toegevoegd. Recreatiewoningen verhuren.

 

Bij aankomst wordt er volop gewerkt rond de koeienstal. Mannen zijn druk in de weer met graafwerkzaamheden. Aan de keukentafel lichten Jan (55) en Gerrie Langemeen (44) hun nieuwste plannen met de ligboxenstal toe. “Die is verouderd en hard aan vervanging toe. We hebben vergunning voor twee stallen naast elkaar. Maar we gaan eerst een nieuwe over de oude heen zetten en breken die vervolgens af. De spanten en gordingen liggen al klaar en de stalinventaris ligt al op zolder. Alles tweedehands natuurlijk, want zo goedkoop mogelijk bouwen, dat vind ik de sport. Eigenlijk zou ik ook wel een potstal willen, maar ik durf dat niet met al die onduidelijke regels”, zegt Jan Langemeen.

Beter Leven
Het echtpaar Langemeen vestigde zich in 2001 in Westerhoeven, een buurtschap onder de rook van Vriezenveen. Ze hadden een boerderij in de buurt van Lunteren. Maar door de aanleg van de A30 zagen ze zich genoodzaakt hun heil elders te zoeken. Gerrie Langemeen: “Ik zag een advertentie over een boerderij in Westerhoeven die te koop stond. We zijn gaan kijken en het leek ons wel wat.” Ze kochten de leegstaande boerderij en brachten hun 35 melkkoeien onder in de bestaande stal. Met de lege varkensschuur hadden ze heel andere plannen. Maar daarover straks meer. In 2003 bouwden ze een vrije uitloopstal voor 15.000 leghennen. “We produceren volgens Beter Leven twee sterren. Dat bevalt ons prima. Albert Heijn de ‘Blauwe Boer’ betaalde ons tijdens de vogelgriepperiode gewoon door. Waar kom je dat nog tegen?”, zegt Langemeen die wil proberen om voor Beter Leven drie sterren te gaan produceren.

Recreatiewoningen
Langemeen mag graag zelf ideeën bedenken en in praktijk brengen. “Dat vind ik het mooie van ondernemen. Op zoek gaan naar oplossingen. Wat dat betreft zijn mensen vaak te star.” Tijdens de rondleiding in de kippenstal wijst hij op het natuurlijke ventilatiesysteem, een idee dat hij bij de bouw zelf inbracht. “De nok is open met daarboven een zadeldak. Dat zorgt voor voldoende ventilatie in de stal.” Hij attendeert op het heldere zicht binnen. “We hebben wel ventilatoren aan de zijkant, maar die staan niet vaak aan, alleen bij warm weer.” De oude varkensstal naast het woonhuis verbouwden ze in 2007 tot vier vakantiewoningen. Gerrie Langemeen regelt de verhuur en alle bijkomende zaken. “De huurders komen overal vandaan. We hebben veel vaste gasten die elk jaar terugkomen.” Jan Langemeen: “Ik vind dat prachtig, die gasten. Geweldig om te zien.”

Groen dak
Na een voorbereiding van maar liefst tien jaar kregen ze vorig jaar eindelijk groen licht voor hun andere recreatieproject. De bouw van vijf luxe vakantiewoningen. Eén staat er inmiddels. Het ontwerp is (uiteraard) van de hand van Jan Langemeen. Die liet zijn fantasie de vrije loop en koos bijvoorbeeld niet voor een traditioneel (pannen)dak, maar voor een groen dak met gras en bloemen. Er ligt een vergunning voor nog eens vier identieke vakantiewoningen. De bedoeling is om er elk jaar één te bouwen. Jan Langemeen houdt zich niet met de verhuur bezig, maar vindt het wel mooi die extra reuring op het erf. “Het is hier een komen en gaan van kinderen. En sommige gasten helpen met melken. Ik vind het ook leuk om ze over ons bedrijf te vertellen en te laten zien wat we hier doen.” Het echtpaar doet er alles aan om het de gasten naar de zin te maken. Ze luisteren naar hun wensen om daar vervolgens op in te spelen. Zo werd er een kikkerpoel gegraven, werden er knotwilgen gezet en kwamen er speeltoestellen voor de kinderen. Jan Langemeen: “Andersom denken noem ik dat. Nee, we hoeven ons voorlopig niet te vervelen. Sterker nog, onze dagen zijn te kort.”

                                                         

 

Het gezin en het bedrijf

 

Het echtpaar Langemeen heeft zes kinderen. Tim (25) werkt bij een machinebedrijf, Lisanne (23) werkt in de horeca, Rik (18) volgt een opleiding makelaardij, Dian (11) en Jos (9) zitten nog op de basisschool. Gies (1) is de jongste telg van het stel. Het gemengde bedrijf heeft een vrije uitloopstal met 15.000 leghennen van het ras Novogen Brown. Verder is er jongvee en worden er 60 koeien gemolken. De Valk Wekerom levert het voer voor de hele veestapel. De derde bron van inkomsten vormen de vijf vakantiewoningen. Er komen er stapsgewijs nog vier bij. Jan Langemeen: “Ik heb altijd gezegd, we moeten ervoor zorgen dat we gemengd zijn: een derde koeien, een derde kippen en een derde recreatie.”