De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Bedrijfsreportage Pluimveebedrijf familie van Veldhuizen

‘ Ik mis de melkkoeien wel, maar het gedoe eromheen niet’

 

Als je diep in zijn hart kijkt, vindt hij eigenlijk het houden van melkvee het leukste. Herman van Veldhuizen deed dat op zijn gemengde bedrijf tot 2017. Hij stopte met het houden van melkkoeien onder andere vanwege de alsmaar toenemende regelgeving. ‘Ik was er helemaal klaar mee.’ Hij koos uiteindelijk voor de pluimveehouderij.

 

Als kind zei Herman van Veldhuizen al dat hij boer wilde worden. Dus dat hij de boerderij midden jaren 90 van zijn ouders over zou nemen, stond voor hem zelf als een paal boven water. ‘Mijn moeder, die een echte boerin is, stelde me nog wel andere dingen voor. Maar uiteindelijk vonden mijn ouders het prima dat ik het bedrijf overnam’, vertelt Herman van Veldhuizen die in 1990 trouwde met Bertha van de Glind. Hij is de derde generatie Van Veldhuizen die boert op ‘De Huckenhorst’ in het Barneveldse buitengebied.

Nieuwe kippenstal
Bij de overname telde het gemengde bedrijf 50 melkkoeien in een ligboxenstal en 700 vleesvarkens. In een gehuurde kippenschuur in het naburige Scherpenzeel werden 5.000 scharrelkippen gehouden. Van Veldhuizen breidde de melkveestapel uit tot 70 koeien. Met in zijn achterhoofd het plan om op termijn met de vleesvarkens te stoppen, verrees in 2010 op het boerenerf een nieuwe kippenstal. In deze stal met een traditionele beun zette hij 9.000 biologische leghennen op. Hij vertelt: ‘Martijn van Veldhuizen, een achterneef van mij die toen al bij De Valk Wekerom werkte, zei dat het goed ging met het houden van biologische leghennen. Daarop besloot ik de stap te wagen. Bovendien kon ik een goed meerjarencontract afsluiten met een eierhandelaar. Ik had dus voor langere tijd zekerheid.’ De kneepjes van het vak had hij eerder al geleerd in de gehuurde en inmiddels afgestoten kippenstal in Scherpenzeel.

Ligboxenstal omgebouwd
In 2017 besloot Van Veldhuizen gebruik te maken van de stoppersregeling voor melkveehouders. Dat ging hem wel aan het hart. ‘Eigenlijk wilde ik niet stoppen; ik was een echte koeienboer. Maar we hadden in de loop der tijd al zoveel meegemaakt. De BSE-crisis in 2001 bijvoorbeeld, waarbij ook ons bedrijf werd geruimd. Maar ook de slechte melkprijzen in 2009 en het gedoe met fosfaat.’ Ook hun oudste zoon Wilco, die mogelijk het bedrijf over gaat nemen, kreeg al die tegenvallers mee. Hij gaf aan dat hij in ieder geval niet door wilde gaan met de melkkoeien.’ Talloze alternatieven passeerden de revue. Uiteindelijk werd besloten om de pijlen volledig op de pluimveehouderij te richten. Dat leidde er in 2017 toe dat er een nieuw systeem in de grote stal kwam. En in 2019 werd de lege ligboxenstal omgebouwd tot legkippenstal. ‘Dat was nog een heel karwei hoor. De spanten moesten worden verzet omdat anders het volièresysteem niet paste. Dat had ik overgenomen van een boer die stopte. Alles moest worden geïsoleerd, er werd een betonnen vloer over de bestaande vloer en roosters gestort en er werd een wintergarden bij aangebouwd.’

Het gezin bestaat uit Herman van Veldhuizen (55), Bertha van Veldhuizen-Van de Glind (53) en drie kinderen. Herman runt de boerderij. Bertha, die af en toe bijspringt in de stal, heeft een pedicurepraktijk aan huis: Het Plattelandsvoetje. Zoon Wilco (26) werkt bij Jansen Poultry Equipment, Sander (24) is zelfstandig hovenier en Ilona (20) werkt als kapster.

Uitdaging
Die voormalige koeienstal is momenteel het onderkomen van 9.000 Freilandhennen. Deze hebben naast de stal en de wintergarden de beschikking over 2,5 ha vrije uitloop. ‘Het gaat gelukkig heel goed. We hebben erg weinig last van grondeieren en uitval. Wat het mooie aan het houden van legkippen is? Elk koppel is weer anders en het is telkens weer een uitdaging om het beste resultaat te behalen. Bij het streven naar het optimale technische resultaat krijgt hij ondersteuning van Martijn van Veldhuizen, buitendienstmedewerker bij De Valk Wekerom. Die vertelt: ‘Ik zit om de één à twee weken met de familie Van Veldhuizen om de tafel. De frequentie is afhankelijk van hoe het loopt in de stal.’ Op agrarisch gebied heeft de familie Van Veldhuizen hectische tijden meegemaakt. Maar ondernemend als ze zijn weerhoudt ze dat er niet van om het bedrijf te veranderen. In de stal die in 2010 nieuw werd gebouwd, gaan de huidige Freilandhennen plaatsmaken voor 9.000 bio-hennen. ‘Dat koppel komt in de zomer van 2021. Voordeel is dat niets hoeft te worden aangepast. Of ik de melkkoeien mis? De beesten zelf wel, maar het gedoe er omheen absoluut niet!’