Dit jaar zien de weersverwachtingen er beter uit, met meer keuzemogelijkheden om op het juiste moment te maaien. Maar wat is het juiste moment om te maaien? Zoals te zien in figuur 1 loopt de VEM van weidegras van half april tot half juni in een redelijk rechte lijn terug. Zou je eind april maaien, dan heb je niet de kilo’s droge stof, maar wel de kwaliteit. Voor het ruw eiwit is dit iets lastiger in te schatten hoe hoog de waarde exact ligt, maar je kunt wel duidelijk het effect van verdunning zien in figuur 2. Dit heeft er ook mee te maken hoe warm het is en hoeveel de grond mineraliseert. Het mooiste is als er voor half juni de tweede snee gemaaid wordt. Daarna gaat gras bloeien, verhout de plant, en daalt de voederwaarde met 15 VEM per dag.
Maait u jong bladrijk gras dan is het belangrijk om er voldoende zon in te hebben. Zon zorgt voor suiker, wacht na donker weer dus twee dagen voor u begint met maaien. Suiker is belangrijk voor een goede conservering en brengt smakelijkheid. Jong bladgewas kan best wat droger worden ingekuild, hierdoor blijft de DVE hoger. Maait u ouder, stengelrijk gewas dan kunt u deze beter niet te droog laten worden. Hierdoor weekt hij in de kuil vast wat in, en kan de koe het gras makkelijker verteren.
Een inkuilmiddel helpt om een kuil sneller te conserveren. Hoe sneller een kuil conserveert, hoe minder inkuilverliezen en hoe minder kans schadelijke bacteriën krijgen. Een slechte conservering kan je zien aan een hogere ph dan het streeftraject en een hoge NH3 fractie. Mocht de kunstmest te laat op het land zijn gebracht (binnen vier weken voor maaien) zie je dat hier ook aan. Een hoog ruw as heeft een negatieve invloed op de conservering.
Na het kuilen is het van belang de kuil zo luchtdicht mogelijk af te sluiten en 6 weken dicht te laten om de kuil te laten conserveren. Op naar veel gezond, goed ruwvoer!
Wilt u graag meer informatie of advies? Bel onze rundveespecialist Teus van Schaik, 06-49499361 gerust!