De kwaliteit van de eischaal van de eieren van uw leghennen is erg belangrijk. Zeker als u tafeleieren produceert. Bovendien werkt het ook plezieriger als de kwaliteit goed is. Maar hoe zorgt u daarvoor?
Om te sturen op eischaalkwaliteit is het goed om eerst te weten wat de hen nodig heeft voor het produceren van de eischaal en hoe dit proces in zijn werk gaat.
Calcium
De vorming van de eischaal duurt ongeveer 16 uur. Het grootste gedeelte van de eischaal bestaat uit calciumcarbonaat, ongeveer 95%. De rest bestaat uit eiwit en andere mineralen. Vitamine D3 zorgt ervoor dat calcium bij de schaalklier en de botten terechtkomt. De meeste calcium die gebruikt word voor de eischaal komt rechtstreeks uit het voer. Niet alles komt rechtstreeks uit het voer. Een gedeelte van het calcium dat de hen nodig heeft bij de vorming van de eischaal komt uit haar botten. Dat wordt de volgende ochtend weer aangemaakt, dus voordat de kip weer start met de aanvang van het produceren van de eischaal. Het is belangrijk dat het calciumgehalte is aangepast aan de leeftijd van de hennen. Geef ze in het begin van de ronde niet te veel calcium, omdat de hen hierdoor minder efficiënt met het calcium omgaat.