Uitbreiden
Vorig jaar vatte hij het plan op om er een nieuwe stal bij te bouwen. Maar tijdens de vergunningenprocedure besloot hij te stoppen. De aanleiding was een combinatie van factoren. ‘Neem al die regeltjes. Ik moet de stal bijvoorbeeld op 10 meter afstand van de andere stallen bouwen. Wat ook meespeelt is de vleesprijs. Die fluctueert altijd, maar is nu wel erg slecht. Dat heeft te maken met de coronacrisis. Maar er wordt ook veel kipfilet geïmporteerd en tegen dumpprijzen aangeboden, met name vanuit Polen, Oekraïne, Thailand en Brazilië.’ Bovendien ziet hij de maatschappelijke discussie over de vleesproductie steeds heftiger worden. ‘Soms komen hier mensen voorbij die demonstratief hun neus dichtknijpen. Het ondernemersklimaat voor agrariërs wordt er al met al niet beter op.
Natuurlijk, het is erg complex allemaal, maar ik vind het te gemakkelijk om de boeren van alles de schuld te geven.’ Mensen moeten echter niet denken dat Harink alle dagen loopt te somberen. Hij blijft optimistisch en over een paar maanden zal de markt wel weer aantrekken. En voor somberen vindt hij het werk op de boerderij, het contact met de leveranciers en met de jongens die de kuikens komen halen, ook veel te leuk. En het werken met de dieren zelf natuurlijk. Dat vindt ook zoon Mats (16) die er met zijn motor bij komt staan wanneer buiten de foto’s worden gemaakt. Op de vraag of hij het bedrijf over wil nemen, klinkt een even resoluut als kort antwoord: ‘Ja.’