De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Vestiging Meppel gaat zelf biologisch veevoer produceren

Straks twee gescheiden productielijnen onder één dak

 

 

Biologisch veevoer maakt een gestage groei door. Voor De Valk Wekerom alle aanleiding om dit zelf te gaan produceren. Als alles volgens planning blijft verlopen, zal in de zomer van 2019 het eerste biologische voer in de vestiging in Meppel van de band rollen.

Voordat volgend jaar de eerste lading biologisch veevoer op weg gaat naar de klant, moet er nog heel wat werk verzet worden. Er komt namelijk een compleet nieuwe productielijn in de vestiging in Meppel. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels in volle gang. Het is de taak van Arie van Middendorp, manager productie bij De Valk Wekerom, om alles in goede banen te leiden. “De productie van biologisch veevoer kun je gerust een aparte tak van sport noemen, die ook nog eens nieuw is voor ons. Maar gelukkig hoeven we niets zelf te bedenken. We zijn onlangs een samenwerking aangegaan met Agruniek-Rijnvallei. Die hebben veel ervaring waar het gaat om de productie van biologisch voer.”

 

Gescheiden

In Meppel maakt De Valk Wekerom al jarenlang reguliere veevoeders. De komst van de nieuwe, biologische productielijn brengt daar geen verandering in. Ook tijdens de aanleg van de nieuwe productielijn blijft de winkel gewoon open vertelt Arie van Middendorp. “We hebben straks in Meppel  eigenlijk twee fabrieken onder één dak. Maar dan wel strikt van elkaar gescheiden. Net als bij de productie van VLOG-veevoer mag er namelijk absoluut geen vermenging van regulier en biologisch veevoeder plaatsvinden. Vandaar ook de twee gescheiden productielijnen; elk ook met een eigen stortput en silo’s. Maar bijvoorbeeld ook met een eigen, geïntegreerd besturingssysteem.” Om de extra productielijn aan te kunnen leggen, moet er in de vestiging in Meppel wel eerst ruimte worden gecreëerd. Met dat doel zal met de overslag van grondstoffen in Meppel voorlopig worden gestopt.

 

Voordeel klant

De bedoeling is dat er in Meppel gestart gaat worden met een productie 30.000 ton biologische voeders per jaar. Volgens Van Middendorp kan de fabriek dat gemakkelijk aan. ‘’We hebben dan nog ruim capaciteit over. Het mooie is dat we die tonnage kunnen halen met vrijwel dezelfde personeelsleden die er nu werken. Voordeel voor de klant is dat we het biologische voer tegen een aantrekkelijke kostprijs kunnen produceren. En we kunnen maatwerk leveren, want we gaan alles in eigen beheer doen. Wat de grootste uitdaging wordt? Dat we straks exact hetzelfde biologische voer gaan maken zoals Agruniek-Rijnvallei dat al jaren maakt. Dat moet volstrekt gelijkwaardig aan elkaar zijn. Of dat gaat lukken? Natuurlijk gaat dat lukken! Uiteraard kunnen wij voor wat betreft receptuur en structuur daar ook onze eigen Valkse invulling aan geven, zoals de klanten dat van ons gewend zijn.”

 

Vestiging Meppel.

Precies in het midden komt de strikte scheidslijn tussen regulier en biologisch.

Arie van Middendorp: ‘We hebben dan nog ruim capaciteit over’