De overmaat van onbestendig eiwit, verminderde conservering en mindere smaak door lagere suikergehalte zorgen voor een lagere opname en een matige benutting van ingekuild najaarsgras. Bovendien geeft een najaarskuil een hoger risico op boterzuurkiemen. Zomerstalvoeren geeft een hogere voederwaarde en een gunstige WDVE-FEB-verhouding. In vers gras worden conserveringsverliezen vermeden en is de eiwitbenutting hoger dan bij ingekuild najaarsgras. Belangrijk om te vermelden is de hogere opname van vers gras ten opzichte van ingekuild herfstgras.
Ureum of melkeiwit
Het succes van vers gras voeren zit hem in het goed benutten van het eiwit. Een rantsoen dat niet goed is afgestemd op vers gras zorgt voor een hoger melkureum. Vers gras in het najaar kenmerkt zich door meer onbestendig eiwit en weinig suikers. Deze twee samen vertalen zich naar een hoge FEB en lage WDVE. Onbestendig eiwit kan een koe zelf niet verteren, maar moet door de pensbacteriën worden omgezet in microbieel eiwit. Dit microbiële eiwit kan de koe wel opnemen in de darm en bevat zeer hoogwaardige bouwstoffen voor melkeiwit. Deze pensbacteriën zijn dus essentieel. Maar ze zijn ook heel gevoelig voor pH schommelingen en voor de verhouding eiwit en energie. Bij te veel eiwit gaan deze bacteriën
Pensverzuring
De pensbacteriën zijn gevoelig voor pH schommelingen in de pens. Door het waslaagje om het gras wordt de afbraak in de pens vertraagd waardoor het gras rustig verteert. Wanneer gras gesneden of gekneusd wordt, is dit voordeel weg en kan er snel pensverzuring ontstaan. Daarom is het verstandig los hooi te verstrekken zodat de koe, als zij daar behoefte aan heeft, structuur op kan nemen. Ook hier is de juiste energieaanvulling van belang. Een onbestendige energiebron geeft namelijk kans op pensverzuring. Een product dat rustig afbreekt is daarom van belang. Geplette gerst is een heel mooie aanvulling om de pens van rustige energie te voorzien. In de krachtvoeders van De Valk Wekerom kan gestuurd worden met Structo tarwe, een grof gemalen product dat rustiger afbreekt in de pens. Met ons rantsoenprogramma kunnen we het pensmodel doorrekenen. Hierin wordt de afbraaksnelheid van het eiwit en energie in uw rantsoen inzichtelijk. We kunnen dan direct bepalen welk type aanvulling voor uw rantsoen nodig is.