De vader van Alex Geerligs kocht de statige boerderij op het Friese platteland rond 1966. Hij hield in die tijd een paar kippen en koeien en werkte daarnaast als boerenarbeider. Na verloop van tijd verbouwde hij de koeienstal in het achterhuis en ging er 6.000 vleeskuikens houden. ‘Dat was in die tijd heel wat hoor’, zegt Geerligs.
In 1980 besloot zijn vader het nog groter aan te pakken en bouwde hij een nieuwe stal voor 30.000 vleeskuikens. In diezelfde stal houdt Geerligs, die midden jaren 90 het bedrijf overnam, momenteel 15.000 vleeskuikens. Een stuk minder dus. Dat heeft alles te maken met het besluit om in 2016 over te stappen op het Tante Door kipconcept.
Kleinschalig
Geerligs: ‘Na jaren regulier vleeskuikens houden, wilden we wat anders. Het liefst iets met traag groeiende kuikens. Destijds was Fuite onze voerleverancier. Die leverde ook het voer voor het Tante Door kipconcept. “Dat is wat voor jullie” zeiden ze. En het leek ons inderdaad wel wat. Rick Veldhoven kwam langs om te overleggen. Hij vertelde dat ze vooral op zoek zijn naar kleinere bedrijven. Rienkje Geerligs: ‘We hebben wel naar andere concepten gekeken. Maar vooral dat kleinschalige van Tante Door sprak ons erg aan. We houden er niet zo van om met de massa mee te gaan en vlees te leveren aan grote supermarkten. Bovendien zijn bij dit concept de lijnen kort en was het ook financieel aantrekkelijk.’