Hermen: “Ik hou van ontwikkelingen en van grote lijnen. Het is hier een lastige plek om te boeren. We hebben vaak in het vizier gezeten om te worden uitgekocht vanwege het Natura2000 gebied waar we in zitten. Maar het gat was financieel eigenlijk altijd te groot om te verhuizen. We hebben besloten van de bedreiging een kans te maken. In plaats van te vechten tegen de natuur, zijn we ermee gaan samenwerken”.
Ontstaan
Het bedrijf waar de familie Spans woont en boert in Sint Jansklooster hebben zij overgenomen van de ouders van Hermen. Toen Hermen in 1997 in de maatschap stapte, werden er 80 koeien gemolken. In 2004 heeft hij het bedrijf helemaal overgenomen. Vandaag de dag worden er 300 koeien gemolken op twee locaties.
Het bedrijf
“In 2011 hebben we de locatie in Zwartsluis gekocht. In 2013 – 2014 zijn we hier gaan bouwen. Eind 2014 zijn we hier met de koeien heen gegaan” zegt Hermen. Voor de verhuizing werden er in Sint Jansklooster 120 koeien gemolken met twee robots. Het jongvee werd in die tijd ook nog door henzelf opgefokt. Twee jaar later hebben ze contact gekregen met een jongvee opfokker en is de opfok aan hen uitbesteed. Zij fokken ongeveer 100 stuks jongvee op voor Spans. De familie Spans heeft de melkkoeien van de opfokker overgenomen, sindsdien worden er in Sint Jansklooster 60 koeien gemolken.
In totaal heeft familie Spans nu een kleine 300 stuks vee verdeeld over twee locaties. Thuis in Sint Jansklooster wordt er gemolken met een melkrobot. Op de locatie Weidevol in Zwartsluis worden er nu 200 koeien gemolken in de melkstal. Als de koeien droogstaan verhuizen ze naar de thuislocatie waar ze afkalven. Daarna wordt er per dier beslist, afhankelijk van de productie, of de koe thuisblijft om met de robot te worden gemolken of dat de koe beter past op locatie Weidevol in de melkstal.
Biologisch
In 2011 is het bedrijf biologisch geworden. Hermen: “Ik ben geen idealistische bioloog, maar een ondernemer. Er moet namelijk wel geld verdiend worden. Biologisch ondernemen is wel een hele mooie, ontspannen bedrijfsvoering wat heel goed in dit gebied past. Ik denk dat je als ondernemer moet kijken; waar staat mijn bedrijf en welke bedrijfsvoering past het beste bij het bedrijf en de persoon. Wij proberen hetgeen wat we hebben op een slimme manier in de koe te krijgen zodat we het maximale uit de koe kunnen halen. Dit gaat gepaard met een goede brok en goede begeleiding. Dat met elkaar moet de som worden van wat er verdiend wordt.”
Weidevol
Op de locatie in Zwartsluis hebben Hermen en Leanne verschillende vergaderzalen die worden verhuurd. Per week ontvangen zij hier meerdere groepen. Op deze manier kan de burger letterlijk een kijkje in de stal nemen. De familie Spans legt graag uit wat ze doen en waarom. Neem eens een kijkje op de website www.weidevol.nl.
Take it or leave it
Je moet uitgaan van je eigen kracht vindt Hermen. “Ik vind dat je als ondernemer je oogkleppen moet afzetten en moet kijken wat verstandig is om te doen. Er wordt vaak gedacht; ik doe dit dus ik blijf dit op deze manier doen. Er gebeurt veel in de agrarische sector en er worden veel regels opgelegd maar het is uiteindelijke een kwestie van ‘’take it or leave it’’. Je hoeft zeker niet overal in mee te gaan en tegengas geven mag, maar ik wil niet mijn hele leven vechten. Dat geeft te veel negatieve energie. Ik besef ook dat wij “geluk” hebben gehad. We hebben precies op het juiste moment de stap kunnen maken en durven ondernemen. Er zijn veel subsidiemogelijkheden waar je aan mee kan doen om kansen te krijgen” vertelt hij.
Subsidiemogelijkheden
Teus van Schaik, rundveespecialist bij De Valk Wekerom vraagt Hermen hoe hij op de hoogte blijft van alle subsidiemogelijkheden. Waarop Hermen antwoordt: “Ik bekijk veel forums, dat is snel nieuws. Ook lees ik veel agrarische dagbladen. Als ik interessante stukken zie maak ik daar een foto van om het later uit te zoeken. Maar ook ons netwerk is hard gegroeid. Veel mensen weten dat ik out of the box durf te denken en dragen regelmatig ideeën aan.”
Luchtwasser
Op de locatie Weidevol is een luchtwasser aanwezig. Dit is best bijzonder in de biologische veehouderij. De luchtwasser zorgt voor een lagere ammoniakemissie per dier. Deze vergt veel onderhoud en controle, wat nodig is voor de vergunning. Zonder luchtwasser zou het bedrijf terug moeten naar 60 koeien. Het is dus van groot belang dat deze operationeel blijft. Ook is het bedrijf voorzien van zonnepanelen, de aanschaf hiervan viel binnen het subsidiepakket. Hermen vindt de zonnepanelen persoonlijk geen succes, omdat ze er veel storingen mee ervaren hebben. Hij zou eerder in windenergie of een monovergister willen investeren, maar voorlopig blijft het bij zijn corebusiness; de koeien.
Advies en resultaat
Hermen: “Na de rente en aflossing is het voer de grootste kostenpost. Het is lastig om het voer goed te vergelijken, je hebt met verschillende factoren te maken. Je kunt niet alleen op prijs vergelijken, het gaat ook om de voederwaardes. Bij De Valk Wekerom klikt het contact met de vertegenwoordiger, de fabriek en chauffeurs. De Valk Wekerom is open in de samenstelling. Het is de combinatie van een eerlijke, scherpe prijs, vertrouwen en kennis en kunde dat maakt dat ik van De Valk Wekerom voer. Ook dit is, evenals het resultaat van de koeien, een opstelsom van meerdere factoren. Samen voor het maximale resultaat gaan.’’
Toekomst
De familie Spans heeft het bedrijf goed op de rit en is klaar voor de toekomst. Hermen: “Wij proberen ons bedrijf zo in te richten dat het niet aan het bedrijf ligt dat er geen opvolger zou zijn. Wat de politiek doet is onzeker en dat blijft onzeker. Ik heb niet de illusie dat dit zal veranderen. Leanne en ik vinden het samen nog te leuk om te ondernemen dus van een opvolger is nu nog geen sprake. Het zou wel kunnen dat één of meerdere van onze kinderen het leuk zouden vinden met het bedrijf verder te gaan. We kunnen nog meerdere kanten op. Voor nu zorgen wij ervoor dat ons bedrijf up-to-date is, zodat ze het kunnen overnemen als ze willen. Maar boeren moet je met passie doen, anders wordt het niets. Je moet er voor de volle 130% voor gaan!”