De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Eigen biovoerlijn trekt pluimveehouders over de streep

De biologische fabriek van mengvoercoöperatie De Valk Wekerom in Meppel draait na een aantal weken al op volle toeren. De officiële opening was op 10 oktober.

 

De gescheiden lijn van grondstoffen heeft er voor gezorgd dat vier pluimveehouders sindsdien zijn overgestapt, bovenop het grote aantal klanten dat al biologische voeders afnam. “Kwaliteit en transparantie blijkt gewoon ontzettend belangrijk in de bio.”

 

De eigen bio-lijn is volgens legpluimveespecialist Harry van Doorn de grootste noviteit van De Valk Wekerom op de Biobeurs, die vorige week in de IJsselhallen in Zwolle plaatsvond. “Met de nieuwe fabriek hebben we de mogelijkheid om zelf kwalitatief hoogstaand biologisch voer te maken met een goede structuur en goede korrelkwaliteit. In plaats van dit uit te besteden, hebben we dit nu zelf in de hand. Korte lijnen zijn in de biologische sector belangrijk.”

 

 

Zeven nieuwe afnemers

Het onderscheidend vermogen van een eigen biolijn blijkt ook in de praktijk goed uit te pakken. Op de stand tijdens de Biobeurs was er veel interesse in het ‘hernieuwde’ biologische verhaal van de coöperatie. Daarnaast zijn er in korte tijd zeven nieuwe afnemers,  vier uit de pluimveehouderij en drie uit de varkenshouderij. “Als je nagaat dat veehouders niet snel van voerleverancier wisselen, dan zegt dat wel wat.”

 

“Je bouwt niet zomaar een nieuwe fabriek. Toch is het wel even spannend.” 

 

Van Doorn geeft aan dat De Valk Wekerom blij is met de groei. “In 2018 nam de vraag met dertig  procent toe. De potentie van een eigen biolijn zagen we uiteraard. Je bouwt niet zomaar een nieuwe fabriek. Toch vond de opening plaats in een tijd dat de eierprijzen weliswaar stegen, maar de biomarkt over het algemeen wat minder liep. Dan is het toch even spannend.”

 

 

Constante kwaliteit van belang

De fabriek in Meppel heeft een opslagcapaciteit van bijna drieduizend ton. In een naastgelegen loods kan nog eens vijftienhonderd ton worden opgeslagen. “Constante kwaliteit is gewoon ontzettend belangrijk in bio. Met de opslagcapaciteit kunnen we een flinke buffer aanleggen om periodes te overbruggen waarin biologische grondstoffen minder beschikbaar zijn.”

 

 

De productielijn zorgt voor strikt gescheiden vervaardiging van de biologische veevoeders. Ook is er de mogelijkheid om vismeel te verwerken, van belang voor opfokvoer van pluimvee. “Onze kracht is de kleinschaligheid. We willen kort naast de klant staan. Met deze fabriek hebben we daadwerkelijk kortere lijnen.”

 

Tekst en foto’s: Martin de Vries

 

https://www.pluimveeactueel.nl/ceva-artikel/van-de-redactie/eigen-biovoerlijn-trekt-pluimveehouders-over-de-streep/b47g18c27o3213/

 

https://www.varkensbedrijf.nl/nieuwsartikel/2020/eigen-biovoerlijn-trekt-varkenshouders-over-de-streep/b24g8c24o2773/