De Europese Commissie heeft met ingang van 7 september jl. het verbod opgeheven op het vervoederen van dierlijke eiwitten of diermeel (PAP – Processed Animal Protein). Dit verbod gold vanaf december 2000. De Valk Wekerom kreeg in oktober de officiële NVWA-vergunning om het diermeel te verwerken. Goed nieuws voor een groot deel van onze klanten.
Dierlijke eiwitten afkomstig van varkensslachterijen mogen nu in pluimveevoeders verwerkt worden en afkomstig van pluimveeslachterijen in varkensvoeders. Dierlijke eiwitten afkomstig van herkauwers zijn niet toegelaten in diervoeders. Insectenmeel is nu wel toegestaan in zowel varkens- als pluimveevoeders.
Vervangen
Dierlijke eiwitten kunnen in voedersvoor pluimvee en varkens een aanzienlijk deel van de plantaardig eiwitten (soja, zonnepit, raapschroot) vervangen. Ook is het een belangrijke calcium- en fosforbron, waarbij het een gedeelte van monocalciumfosfaat of voederfosfaat kan vervangen. We verwachten dat de kwaliteit van PAP nu beter en constanter is dan in het verleden, omdat er nu geen kadavers in verwerkt mogen worden. Tot vorig jaar werd veel PAP nog verwerkt in voeders voor pelsdieren. Nu vindt het onder andere zijn weg in voeders voor huisdieren en export.
Pluimvee
Met name in de Non-GMO (opfok) pluimveevoeders rekenen de dierlijke eiwitten goed. Het is dan ook de bedoeling dat het daarin als eerste wordt toegepast. In bijgaande tabel worden van enkele belangrijke eiwitrijke grondstoffen de nutriënten naast elkaar gezet. De toepassing van diermeel past helemaal in het kringloopdenken dat erg actueel is. Bovendien betekent het een aanzienlijke vermindering van de CO2 foodprint.
Vergunning
De Valk Wekerom heeft al in oktober van dit jaar de vergunning van de NVWA binnengekregen voor onze locatie in Meppel. Daar wordt uitsluitend pluimveevoer geproduceerd. Bovendien bestaat hier de mogelijkheid om ook voeders met insectenmeel te produceren. Het wachten is alleen nog op de benodigde vergunningen van de leveranciers.
Informatie
Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact op met het kantoor van De Valk Wekerom of met uw sectorspecialist.