Van belang voor een goede gezondheid van uw dier.
Elk jaar weer kuilt De Valk Wekerom een groot volume CCM in. Dat verwerken we in voeders voor verschillende diercategorieën met als doel de diergezondheid te bevorderen. De kwaliteit van de oogst van het afgelopen jaar is erg goed.
CCM komt tot stand door de korrel van de maiskolf samen met een klein gedeelte van de spil te malen. Het product wordt vervolgens geënt met lactobacillen en aangevuld met organische zuren om vervolgens te worden ingekuild. Door de organische zuren daalt de zuurgraad snel waardoor het conserveringsproces versneld op gang komt. Tijdens het fermentatieproces zetten melkzuurbacteriën een gedeelte van het in de maiskolf aanwezige zetmeel om in melkzuur. Na verloop van tijd stabiliseert de zuurgraad van het product in de kuil en na 4 á 5 weken is de CCM gereed om toegevoegd te worden aan diverse voeders.
Verbeterde weerstand
De uitstekende kwaliteit van de geoogste CCM-mais is voornamelijk te wijten aan de droge omstandigheden tijdens afgelopen herfst. Het droge stof gehalte is zelfs net op de 70% uitgekomen. Deze goede kwaliteit van de CCM is van belang voor een goede gezondheid van uw dier. Wie wel eens een bezoekje aan de supermarkt heeft gebracht, kan het niet zijn ontgaan: lactobacillen dragen bij aan een evenwichtigere en gezondere darmflora en daarmee aan een verbeterde weerstand. Dit geldt niet alleen voor de mens, maar ook voor dieren. CCM bevat per kilo miljarden kolonies natuurlijk gefermenteerde melkzuurbacteriën. Deze melkzuurbacteriën gaan in de darmen de strijd aan met schadelijke en ziekteverwekkende bacteriën zoals e-coli, salmonella, PIA en clostridiumbacteriën. Door CCM vroegtijdig te verstrekken, wordt de darmflora sneller en beter in balans gebracht om goed te kunnen functioneren. Dit verbetert de weerstand van de dieren waardoor uiteindelijk de prestaties zoals uitval, groei, voederconversie toenemen.
Eén plus één is vier
Uit onderzoek is komen vast te staan dat het melkzuur dat de lactobacillen maken de werking van andere organische zuren die toegepast worden, versterkt. Hierdoor wordt één plus één geen twee, maar drie of vier. Hierdoor hebben deze zuren een nog betere werking tegen bacteriën in de dieren. Naast dit grote voordeel kent CCM nog andere positieve aspecten. CCM proeft lichtzuur en dieren vinden dit zeer smakelijk. Hierdoor wordt het voer beter opgenomen. Ook zijn de maiskorrels door het fermentatieproces reeds voorverteerd waardoor de voedingsstoffen beter worden benut dan die van droge mais. CCM wordt zowel toegepast in verschillende biggen- en varkensvoeders als in verschillende pluimveevoeders. Uw sectorspecialist vertelt u er graag meer over.