De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Bio is prachtig, maar niet beter dan regulier

Pluimveekrant – juni 2019:

 

Bio-leghenbedrijf Hotting:

 

“Bio is prachtig, maar niet beter dan regulier”

 

Zes jaar geleden begon Marc Hotting aan een nieuw avontuur: hij werd pluimveehouder. Omdat hij bij zijn vorige werkgever mede ervaring had opgedaan met moederdieren, ging hij van start met langzaam groeiende moederdieren. Opgegroeid in Amsterdam werd Hotting in 2013 een zelfstandige boer met een eigen pluimveebedrijf in het Overijsselse Geerdijk en Kloosterhaar. Door een samenloop van omstandigheden is het bedrijf in Geerdijk vanaf dit jaar een biologische leghenboerderij geworden. Een stap die Marc samen met zijn vrouw Renate vanuit ondernemersoogpunt vol overtuiging hebben gezet: “Dit is toch prachtig”, zo stelt het echtpaar tevreden vast.

Renate Hotting stond voorheen in een decoratiezaak, maar loopt nu moeiteloos mee in het bedrijf: ze doet de dagelijkse controleronden in de stal en raapt de eieren, terwijl Marc het algehele management van het bio-bedrijf dat bestaat uit ruim veertienduizend Dekalb White-hennen voor zijn rekening neemt. “Het idee was eerst om de stal om te bouwen voor 29.000 moederdieren, maar omdat de pluimveerechten hiervoor wel erg duur zijn, is dat plan op het allerlaatste moment afgeketst”, vertelt Marc Hotting.

 

Omschakeling

Omdat uitbreiden op deze locatie dus moeilijk werd, is er overwogen om het bedrijf te verkopen, en een andere locatie te zoeken waar mogelijkheden lagen. “De makelaar die ik toen in arm nam vertelde mij dat het verkocht zou worden als biologisch legboerderij. En stelde mij vervolgens de vraag: waarom doe je dat eigenlijk zelf niet? Wij zijn daar toen over na gaan denken en dat vonden wij wel een mooi idee. Het bleek ook financieel goed haalbaar en nu hebben we dit prachtige bedrijf opgezet.”

 

Foto: Pluimveehouder Marc Hotting en zijn vrouw Renate: “We zijn heel blij dat we de keuze gemaakt hebben om met een bio-legbedrijf te starten”

 

| “Er gaat niets boven het oog van de meester” |

In vergelijking tot het houden van moederdieren is het runnen van een biologisch legbedrijf in de basis een stuk makkelijker: “Maar wanneer je problemen in de koppel hebt, ben je er ook druk mee hoor”, nuanceert Hotting. “Ik ben dan ook altijd heel scherp op problemen in de stal, met name darmgezondheid. Als er iets niet goed is aan het voer, dan zie je dat direct aan de vertering als ik de mestbanden afdraai en ook het gedrag van de hen zegt heel veel. We monitoren dan ook continu en varen niet blind op technologie. Uiteindelijk gaat er niks boven het oog van de meester.”

Foto: Het bio-bedrijf van Hotting bestaat uit ruim veertienduizend Dekalb White-hennen

 

Gelijk druksysteem

Ook klimaatbeheersing is voor Hotting een belangrijk item: “We werken met een gelijk druksysteem, omdat we een vrij lage stal hebben, is dat het beste ventilatiesysteem voor een goede luchtstroming door de stal. Het is wel iets duurder, maar als het klimaat goed is, dan is die meerprijs in één koppel weer terugverdiend. We hebben het systeem met gelijke druk sinds januari draaien en we werken nog dagelijks aan het optimaliseren van het ventilatiebeeld om de kip zo gezond mogelijk te houden, want dat vertaalt zich weer terug in de technische resultaten.” Renate Hotting vult haar partner aan: “Als het benauwd in de stal is, dan zie ik dat direct terug bij het eieren rapen: er zit dan meer stof op het ei. De resultaten die wie tot nu toe draaien, zijn we erg tevreden over.  Als ik iets zie dan bespreek ik dat direct met Marc. We zijn daar heel secuur in en dat moet ook om goed te kunnen draaien.”

Marktconforme prijs

Het belangrijkste focuspunt binnen het Overijsselse pluimveebedrijf is misschien wel de relatie met de voerleverancier: “Van alle dingen die van je verwacht worden als pluimveehouder is voor mij het welzijn van het dier het allerbelangrijkste. De prijs is in eerste instantie voor ons niet direct het belangrijkste, wel kijken we hierbij naar de marktprijzen. Voor ons is het belangrijk dat het voer constant is en met een goede samenstelling zodat onze kippen goed en dus ook constant kunnen presteren. We werken samen met Coöperatie De Valk Wekerom als voerleverancier en dat bevalt ons prima. Zij snappen wat we willen en de begeleiding vanuit De Valk Wekerom is gewoon erg goed: kritisch en eerlijk. Bio is voor ons nieuw en dan verwacht je ook gewoon goed advies vanuit de voerleverancier. Diezelfde relatie hebben we ook met onze hennenleverancier Het Anker: die zijn ook kritisch en zeggen waar het op staat. Daar houden wij wel van.”

Foto: Pluimveehouder Hotting werkt samen met Gert-Jan Buinenberg (links) van Coöperatie De Valk Wekerom

Diergezondheid

Hotting vervolgt: “We zijn dan ook heel blij dat we de keuze gemaakt hebben om met een bio-legbedrijf te starten. Ik heb passie voor het werken met dieren. Mijn hart lag bij het werken met koeien, maar dat was financieel haast onmogelijk. Als ondernemer zijnde vind ik werken met kippen zeker zo mooi dan het houden van koeien, dus puur zakelijk is dit een goed besluit geweest.”

 

| “Kippen in uitloop voorzien van ontwormingsmiddel” |

Hotting geniet enorm van zijn werk als pluimveehouder. “De uitloop die we hebben, is ontzettend mooi: de kippen lopen letterlijk om ons huis. Maar qua diergezondheid is het gemakkelijker om de kippen gewoon in de stal te hebben om de gezondheid te waarborgen. Nu ze buiten lopen, moet ik vaker ontwormingsmiddel gebruiken, want je weet niet wat ze buiten allemaal meekrijgen. Ook moeten we continu opletten dat er geen vos in de uitloop komt.”

 

Overtuiging

“Toen ik nog moederdieren had lopen in de stal gebruikte ik het ontwormingsmiddel bijna nooit en had ik praktisch nooit last van bloedluis. Het complete plaatje van bio is erg mooi en er is een markt voor, dus als ondernemer kies ik vol overtuiging voor bio. Maar ik zeg niet dat bio beter is voor diergezondheid dan regulier.”