De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Bietenpulp en geplette granen om (biologisch) herfstgras te benutten

We zitten alweer in de herfst en krijgen te maken met herfstgras. De eigenschappen van herfstgras vragen om een andere aanpak. Herfstgras is minder smakelijk, heeft minder suikers en is wat natter, maar heeft daarentegen wel veel eiwit. Dat laatste maakt het interessant want eiwit van eigen land willen we benutten. Daarbij is (biologisch) eiwit aankopen erg prijzig.

 

Weidegang

Weidegang is een belangrijke manier om herfstgras te benutten. (Biologische) koeien lopen zo lang mogelijk buiten, zo lang het weer en de bodem dat toelaten. De smakelijkheid van het gras is van belang voor een goede opname. Door bij een kortere lengte in te scharen is de opname beter. Door koeien meer oppervlakte te geven, hebben koeien meer te kiezen en wordt de opname hoger. Daarbij komt dat de grasgroei terugloopt door kortere daglengte. Begin van de ochtend is het gras het meest smakelijk door fructose.

 

Energierijke producten

Weidegras in de herfst bevat veel onbestendig eiwit. Dit kan voor een hoog melkureum zorgen als het niet goed benut wordt. Het benutten van onbestendig eiwit kan het beste met energierijke producten. Geplette granen zijn daar heel geschikt voor. Omdat er weinig suikers in het herfstgras zitten is het voeren van voldoende suikers in de brok van belang. (Biologische) bietenpulp kan suikers aanbrengen. De Valk Wekerom kan beide producten leveren. Ook maakt onze specialist krachtvoer op maat, passend bij uw weidegras. Zo zorgen we voor een rustige vertering in de pens waardoor er veel microbieel eiwit wordt gevormd. Dit is de route van onbestendig eiwit naar melkeiwit.

 

Inkuilen

Weidegras inkuilen vraagt ook om aandacht. Door de mindere suikers is de conservering moeizamer. Na 8 weken kan herfstgras nog groen uit de baal komen.  Om dit herfstgras maximaal te benutten kan je het beste suiker en melkzuurbacteriën toevoegen. Suiker om de bacteriën te helpen, melkzuurbacteriën om de conservering sneller te laten plaatsvinden en het risico op boterzuur en eiwitrotting te verminderen. Om eiwitrotting te verminderen kan het gras het beste in balen worden opgeslagen. In een kuil is de voersnelheid vaak te laag en kan er minder geschakeld worden. Bij een grove snede passen deze eiwitrijke balen mooi! Overleg met uw voeradviseur wat het beste bij u past!