De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Beter-Leven vleespluimveestal opent de deuren

‘Hoe blijf ik in verbinding?’ Met die vraag zou iedereen zich in de sector bezig moeten houden, vinden broer en zus Wiebe in ‘t Hout en Marijke Folkers uit Veendam. Zij bouwden een nieuwe Beter-Leven pluimveestal en lieten die op 30 november vorig jaar aan belangstellenden zien. De Valk Wekerom was één van de hoofdsponsors van de open dag die door circa 750 belangstellenden werd bezocht.

 

‘We vinden het belangrijk om te laten zien wat we doen, zeker nu de verbinding met de burger weg lijkt te vallen’, zegt Marijke Folkers uit Veendam over de open dag van het gemengde bedrijf dat ze samen met haar broer Wiebe in ‘t Hout runt. Van ‘t Hout:

‘We hebben ons als sector veel te lang verstopt.’ De ondernemers merken dat mensen zich vaak een mening vormen over de manier waarop dieren worden gehouden, maar helemaal geen beeld hebben van hoe het er echt aan toegaat. ‘Er was hier een keer iemand die graag wilde kijken en stomverbaasd was dat onze kippen los in de stal liepen.’

Foto: Wiebe in ’t Hout, Carin van Huët (Food & Agri Nederland Rabobank) en Marijke Folkers.

Beter Leven
Directe aanleiding voor de open dag was een nieuwe pluimveestal. Naast de bestaande stal waarin voorheen 44.000 vleeskuikens werden gehouden, is de nieuwe stal gebouwd. Beide stallen samen bieden ruimte aan 46.000 kuikens die worden gehouden volgens het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.
De bouw van de tweede stal is niet zozeer gedreven door de wens om uit te breiden in dieraantallen, maar vooral door de wens om naar het Beter Leven-keurmerk te gaan. Bijna drie jaar geleden werd de vergunning daarvoor aangevraagd.

 

Blij
In ‘t Hout: ‘De veehouderij krijgt veel kritiek te verduren. Hoe zorgen we er dan voor dat onze kinderen later ook nog boer willen en kunnen zijn? Je kunt je ogen en oren niet sluiten voor alle negatieve klanken.’ Empathisch ondernemen, noemt Folkers het. Maar dat heeft ook zijn grenzen, zegt ze: ‘Soms heb je het gevoel dat je de hele dag aan het uitleggen bent wat je doet en waarom. Dan ben ik blij als ik weer gewoon op de boerderij aan het werk kan zijn. Boer zijn is echt het mooiste vak dat er is. Er is toch niets mooier dan die biggen met hun guitige blik of de zon die over het veld schijnt en je een ree ziet lopen. We leven en werken met de seizoenen. En dat mogen we doen samen met elkaar, met de medewerkers. Dat is wat me drijft, elke dag weer.’

Bron: www. nieuweoogst.nl