De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Geen dag met tegenzin de varkensstal in

Ze woonden beiden in Kootwijkerbroek en kochten daar een boerderij met varkensstallen. Johan en Jannie van de Pol-Threels maakten er een biologische varkenshouderij van. “We leren nog elke dag.”

 

Lang hoefden ze er niet na te denken. Tijdens zijn vakantie in 2009 fietste Johan van de Pol langs de boerderij en zag het bord ‘te koop’ staan. Hij maakte een afspraak met de makelaar en bekeek de boerderij met zijn aanstaande echtgenote. “En drie weken later hebben we het gekocht.” Johan komt niet uit een agrarisch nest. Zijn vader was vrachtwagenchauffeur. Jannie’s ouders daarentegen hadden een boerderij met varkens. “Ja, Johan wist wat hij zocht”, zegt Jannie lachend. Johan: “Velen raadden mij het boeren af. Daar zit geen toekomst in, zeiden ze dan. Maar ik was er als kind al in geïnteresseerd en hielp mijn buurman vaak op de boerderij.”

 

Biologisch
Toen ze de boerderij kochten stond het woonhuis al een tijdje leeg. De eigenaar was om gezondheidsredenen opgenomen in een verzorgingstehuis. De vier stallen zaten echter nog vol met 200 reguliere vleesvarkens. Daar gingen ze mee door totdat ze in 2015 besloten om verder te gaan op biologische basis. Dat had vooral een financiële reden vertelt Johan. “Als biologische varkenshouder hoefden we geen emissie besparende maatregelen te nemen, zoals het installeren van luchtwassers.” Dat neemt niet weg dat ook de handen uit de mouwen moesten voordat met de biologische vleesvarkens kon worden begonnen. Buiten moesten putten worden gemetseld en er moesten uitgangen naar die putten komen. Werkzaamheden die Johan zelf uitvoerde, naast zijn baan bij een metaalbedrijf, waar hij nog steeds werkzaam is.

 

Eindbeer
Johan van de Pol koop zijn Piétrain biggen aan. Deze eindbeer levert een hoog karkasrendement op. Of zoals Johan van de Pol het omschrijft: “Het is kwalitatief goed vlees qua spieren en spekdikte.” Het voer komt van De Valk Wekerom. Ton Boerkamp is als varkensspecialist regelmatig op het bedrijf van de familie Van de Pol te vinden. Johan van de Pol: “Ik kende de coöperatie nog uit de tijd toen hier helemaal in het begin reguliere varkens werden gehouden. Twee jaar geleden kwam ik Ton op een beurs tegen. En van het een kwam het ander. Ik heb voor De Valk Wekerom gekozen omdat ze dicht in de buurt zitten en omdat ze het biologische varkensvoer zelf maken.”

 

Advies
Van de Pol heeft de kneepjes van het vak al doende geleerd. Ton Boerkamp is daarbij voor hem een belangrijke bron van advies. “Als ik het bedrijf bezoek, bekijken we de technische resultaten en
in de stal let ik op het beeld. Dus bijvoorbeeld: hoe is de mest en hoe doen de biggen het? Johan van de Pol: “Zo maakte Ton me er ooit op attent dat er te veel varkens hoestten. Volgens hem was dat een gevolg van wormen. Dat bleek inderdaad het geval. En wormen kunnen uiteindelijk leiden tot schade aan de lever en daling van de groei. Wat dat betreft leren we nog elke dag.” Eenmaal per twee weken gaan de varkens naar de slachterij. Maar voordat ze de vrachtwagen ingaan, wordt eerst elk varken afzonderlijk gewogen. “Ze mogen namelijk niet te zwaar, maar ook niet te licht zijn. Als dat het geval is, krijg je hoge gewichtskorting. Het is de uitdaging om de varkens precies binnen de toegestane bandbreedte af te leveren”, zegt Van de Pol. Ton Boerkamp: “Daarbij speelt uiteraard het voer een essentiële rol. Sinds het begin, nu twee jaar geleden, hebben we daar niets aan veranderd. Dat hebben we dus direct al goed ingeschat.”

 

Plezier
De goede resultaten in de stal maken dat Johan en Jannie dagelijks veel plezier beleven aan het biologisch houden van vleesvarkens. Johan van de Pol: “Ik vind varkens houden super. De gezondheid van de dieren in de gaten houden en mooie rondjes draaien. Dat vind ik het mooie. Er is geen dag dat ik met tegenzin de stal inga.”

 

Het bedrijf en het gezin
Op de boerderij van de familie Van de Pol worden 350 vleesvarkens gehouden. Die zijn gehuisvest in vier stallen. Het gezin Van de Pol bestaat uit Johan (43), Jannie (42), Maria (8), Wim (6) en Carola (2). Johan verzorgt de varkens en is daarnaast in de metaal werkzaam. Jannie houdt het huishouden draaiende, doet de bedrijfsadministratie en springt bij in de varkensstal als dat nodig is.