Zijn opa begon bijna een eeuw geleden als pionier met de boerderij in het Drentse Witteveen. Alex Eefting is samen met zijn partner Petra Muntinga de derde generatie op het gemende bedrijf. Ze hebben flink geïnvesteerd in groene energie.
Hij zat al op de tractor toen hij met zijn voeten nauwelijks bij de pedalen kon. En als je diep in zijn hart kijkt is het rijden op een tractor nog steeds het liefste wat Alex Eefting doet. “Hoe groter, hoe mooier. Op mijn 18 de ging ik in maatschap, maar ik werkte vanaf mijn 22 ste ook als vrachtwagenchauffeur. Alleen als het druk was, hielp ik op de boerderij. Dat heb ik 15 jaar gedaan. Tijdens de bietencampagne rijd ik nog steeds op oproepbasis, puur als hobby. Heerlijk om te doen.”
Mooie aanvulling
Alex en Petra namen in 2013 het bedrijf over van Alex’ ouders. Dat was toen een 50 ha groot gemengd bedrijf met twee pluimveestallen met in totaal 16.000 scharrelkippen. Datzelfde jaar vervingen ze de beunstallen door volièrestallen en werd het totaal aantal leghennen vergroot naar 43.000. “Het leuke van het houden van kippen? Het goed verzorgen van de beestjes en financieel gezien is het een mooie aanvulling op de akkerbouw.” Het voer betrekt hij sinds 2013 van De Valk Wekerom. “Ik was ontevreden over de voerleverancier die we destijds hadden. Dan heb ik het met name over de vertegenwoordiger. Van zo iemand verwacht ik allereerst kennis van zaken. Als ik bij wijze van spreken met vakantie ga, dan moet ik een vertegenwoordiger met een gerust hart het werk over kunnen dragen. Dat was op dat moment niet het geval. Ik kende Harry van Doorn, die helaas gestopt is bij De Valk Wekerom. Hij had een goede kennis van zaken en ik besloot over te stappen. Het voordeel van de Coöperatie zijn de korte lijnen; ze kunnen snel schakelen. En natuurlijk de kwaliteit van het voer. Dat is niet het goedkoopste, maar ik betaal liever wat meer. Dan weet ik zeker dat het goed is. De begeleiding vanuit De Valk gebeurt nu door Marc Hotting.”
Zon- en windenergie
Naast het houden van de kippen is Eefting regelmatig op het land te vinden. “Ploegen, inzaaien, poten, het spuiten van bestrijdingsmiddelen. Dat doe ik allemaal zelf. Het oogsten van de aardappels, suikerbieten, gerst en uien besteed ik wel uit.” Oogsten doet hij sinds oktober van dit jaar voor het eerst ook van de zon en de wind. Op het erf staat een 15 meter hoge windmolen en op het dak van de loods liggen 120 zonnepanelen. “De hele wereld heeft het over duurzaamheid. En ook afnemers eisen het steeds vaker. We hadden het al eerder willen doen, maar dan met de mogelijkheid om stroom terug te leveren aan het net. Maar het netwerk was daar totaal niet klaar voor. Nog steeds niet trouwens. Daar zit iets heel tegenstrijdigs in. Aan de ene kant wil de regering dat we allemaal duurzaam worden. Maar aan de andere kant zijn de faciliteiten er vaak nog niet voor.”
Zelfvoorzienend
Aangestoken door het enthousiasme van een collega, die al een molen had, besloten ze toch de stap te nemen. Maar dan geheel voor eigen gebruik. “Voordeel van de molen is dat die ook ’s nacht stroom levert. Dat is bijvoorbeeld praktisch voor de ventilatie van de aardappelen. Ik heb het bedrijf EAZ uit Hoogezand gebeld en twee weken later de molen en zonnepanelen gekocht. Na een vergunningstraject stond de molen er in oktober en lagen de zonnepanelen op het dak. De zonnepanelen zijn goed voor gemiddeld 43.000 kWh per jaar. De molen levert jaarlijks gemiddeld zo’n 33.000 kWh per jaar. Ons eigen jaarverbruik ligt jaarlijks tussen de 75.000 en 80.000 kWh. Daarmee zijn we dus zelfvoorzienend. Als het goed is hebben we de investering binnen zeven jaar terugverdiend. Een prima investering dus. Bovendien is het een heel prettig gevoel dat je de opwekking van energie in eigen hand hebt.”
Het gezin en het bedrijf
Petra geeft twee dagen in de week les op een basisschool, doet het huishouden en verzorgt de tuin. Het gemengde bedrijf is 50 ha groot. Er wordt brouwgerst verbouwd even- als zetmeelaardappelen, suikerbieten en zaai-uien. Ook vindt er agrarisch natuurbeheer plaats. In twee stallen worden 43.000 legkippen gehouden waaronder 19.000 scharrel (Lohman Brown Classic) en 24.000 vrije uitloop (Lohman LSL Classic). Er zijn verre- gaande plannen om op 1,5 km van de boerderij een stal te bouwen voor 20.000 bio-legkippen. Eefting: “We zitten midden in de vergunningen- fase. We hopen over 3 jaar te kunnen beginnen met bouwen.”