De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Varkenshouders tevreden over korte lijnen De Valk Wekerom

 

 

,,Buitendienst staat binnen paar uur voor de deur”

 

De broers Wim en Gerard Schut uit Bennekom pachten sinds twee jaar een varkensbedrijf in Bennekom. Aanvankelijk lieten de resultaten te wensen over. Een verandering van voer bleek de oplossing. De Valk Wekerom speelde daarbij een belangrijke rol. Het begin van een vruchtbare samenwerking.

 

Ze liepen beiden al een tijdje rond met het idee om samen een eigen varkensbedrijf te beginnen. Voor hun zoektocht doorkruisten Wim (34) en Gerard Schut (30) het hele land. Uiteindelijk deed zich een ideale gelegenheid voor op steenworp afstand van hun ouderlijk huis. Het varkensfokbedrijf waar Wim al fulltime werkte en waar Gerard enkele uren in de week werkzaam was, kwam te koop. ,,We waren het er snel over eens. Dit moeten we doen’’, vertelt Wim. Voor de financiering klopten ze tevergeefs bij een bank aan. Jan Schuttert, eigenaar van Handelshuis Schuttert in Ommen, wilde de jonge ondernemers echter wel een kans geven. Hij kocht het onroerend goed en besloot dit aan de broers te verpachten. De nog aan te schaffen veestapel moest wel uit eigen zak worden betaald.

 

Lastige beslissing

Eenmaal op eigen benen gooide het ondernemende tweetal het roer volledig om. Het voormalige varkensfokbedrijf werd een vermeerderingsbedrijf met vleesvarkens. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. ,,In het begin hadden we vooral problemen met de conditie van de zeugen. Onze toenmalige voerleverancier had een bepaalde visie. Die zal bij andere varkensbedrijven vast wel werken, maar bij ons helaas niet.’’ Dat leidde er uiteindelijk toe dat er voor een andere leverancier werd gekozen: De Valk Wekerom. ,,Een lastige beslissing hoor, want we hadden echt een goede klik met de vertegenwoordiger van dat andere bedrijf.” De keus viel uiteindelijk op De Valk Wekerom omdat ze daar in het verleden al eens contact mee hadden. En daar hadden ze naar eigen zeggen ,,warme herinneringen aan overgehouden’’. Medewerker buitendienst Marcel Witteveen werd hun vaste contactpersoon. ,,Ook met hem klikte het direct. Dat vinden we erg belangrijk.”

 

Schot in de roos

Op advies van de specialisten van De Valk Wekerom werd voor een ander voedingsbeleid gekozen. Het voer moest tijdens de drachtige periode van de zeugen niet schraal, maar juist extra voedselrijk zijn. Bovendien werd geadviseerd het voer gelijkmatiger toe te dienen. Die voeraanpassing bleek een schot in de roos. Met name waar het de gespeende biggen per zeug per jaar betrof. De gebroeders noteren nu 31 per zeug. ,,Een heel mooi resultaat. Zeker als je weet dat wij het in het begin op 26 zaten. Het is nu de kunst om dit resultaat vast te houden’’, aldus de broers. De keuze voor De Valk Wekerom pakte dus goed uit. ,,Wat ons vooral ook bevalt is de platte organisatie met korte lijnen. Als we de buitendienst medewerker bellen omdat hier iets speelt, staat hij een paar uur later al voor de deur. En is er een voeraanpassing nodig, dan is dat 24 uur later voor elkaar.’’

Opvolger?

Binnen het bedrijf hebben de broers elk hun eigen taak. De zeugen zijn Gerards terrein. Wim richt zich op de vleesvarkens en op de bijkomende (administratieve) zaken die het runnen van een varkensbedrijf met zich meebrengt. Sinds kort is ook Floor, de vrouw van Wim, werkzaam in het bedrijf. Ze gaf haar baan als apotheekassistente op. Haar domein is de kraamstal. Het is dus een echt familiebedrijf geworden. Is er onder één van hun drie kinderen een potentiële opvolger? ,,Ach, we moeten ons eerst nog maar eens bewijzen’’, klinkt het bescheiden. Als even later ter sprake komt dat ze over vijf jaar de mogelijkheid krijgen het bedrijf te kopen, klinkt er meer vertrouwen door in Wims woorden: ,,Als de opgaande lijn zich zo doorzet, tekenen we bij het kruisje.”

 

Op de foto rechtsachter Wim en Gerard en hulpje Roan de Rooy. Op de voorste rij Floor, Tamara, Daniël en Arend.

Het bedrijf

Het bedrijf van de gebroeders Schut is een zogeheten gesloten varkensbedrijf. Dat betekent dat zowel de vermeerdering als het grootbrengen van de biggen binnen de eigen muren gebeurt. Het bedrijf telt 580 zeugen en 5.700 vleesvarkens. De zeugen worden gehouden in een strostal. Een bewuste keuze vertelt Gerard Schut. ,,Als ik die zeugen zo lekker in het stro zie liggen, dat is zo’n prachtig gezicht.” De zeugen die de toekomstige vleesvarkens moeten leveren, fokken ze ook zelf. De kern van deze eigen aanfok bestaat uit 40 zeugen.