De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Biologische productielijn Meppel feestelijk geopend

Voor wie er waarde aan hecht waren de voortekenen gunstig. Even voor de officiële opening op donderdag 10 oktober stond er een felle regenboog aan de hemel pal boven Meppel. Circa 150 belangstellenden hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging om de feestelijke opening bij te wonen. Die konden onder andere genieten van de gedreven gastspreker scheidsrechter Björn Kuipers.

 

‘Durft u mee met ons de lucht in?’ Die prikkelende uitdaging hadden alle genodigden vooraf via de uitnodigingskaart voorgelegd gekregen. Wie dat durfde kon plaatsnemen in een stalen kooi die door een enorme kraan naar 66 meter hoogte werd getakeld. De beloning was een prachtig uitzicht over het weidse Drentse landschap. Bij de ingang kreeg iedereen een formulier uitgereikt met quizvragen over De Valk Wekerom. De uitslag van de quiz is te lezen in de Valkenier van december 2019.

Voordelen
In zijn welkomstwoord ging directeur Michael Mackaay onder andere in op de voordelen van een eigen biologische productielijn. ‘Door strategische keuzes te maken en allianties aan te gaan, kunnen we de kosten beheersbaar houden. In dit geval zijn we een samenwerking aangegaan met AR. Hierdoor zijn we in staat de productiecapaciteit van biologisch voer in Meppel te verdubbelen, terwijl er maar één partij investeert in een fabriek in plaats van twee partijen. Dat leidt tot lagere productiekosten en dus tot scherpe prijzen voor onze afnemers. Bovendien hebben we nu als enige in de sector de gezamenlijk beschikking over twee moderne fabrieken voor biologisch voer. Eén voor de productie van vismeelvrij voer – een vereiste voor het rundvee. En een fabriek waar wél vismeel wordt verwerkt – met name van belang voor opfokvoer voor pluimvee en biggenvoeders.’

‘We zijn vandaag extra vroeg opgestaan’
Om de opening in Meppel bij te kunnen wonen, was het echtpaar Smit-Hazenberg uit het Friese Abbega die morgen een uurtje eerder opgestaan om de kippen te verzorgen. Ze hebben een pluimveebedrijf met 63.000 legkippen volgens Beter Leven 1 ster. Overstappen op biologisch voer is niet aan de orde. Ze zijn sinds een half jaar klant van De Valk Wekerom. ‘We hebben nu twee leveranciers. Het voordeel is dat je dan de prestaties goed kunt vergelijken. Zo kregen we problemen met de voeropname en het ei-gewicht. Onze eerste leverancier kreeg dat niet voor elkaar. De Valk Wekerom wel’, aldus Hazenberg die bij het ter perse gaan van deze Valkenier had besloten om toch maar volledig over te stappen op De Valk Wekerom als enige leverancier.

Onthulling
Nadat een enorm geveldoek met het nieuwe logo was onthuld door directeur Michael Mackaay en voorzitter van de Raad van Commissarissen Jan Willem Boer, was het de beurt aan gastspreker scheidsrechter Björn Kuipers. In een enthousiast betoog, ondersteund met beeld- en geluidsfragmenten, trok hij parallellen tussen goed scheidsrechterschap en succesvol ondernemen. Woorden als samenwerken, trots, durf en vertrouwen in elkaars specialismen liepen als een rode draad door zijn presentatie heen. ‘En al die facetten zie ik ook terug bij De Valk Wekerom’, aldus de scheidsrechter die regelmatig de interactie met de zaal opzocht. Daarna kregen de bezoekers de gelegenheid om de nieuwe fabriek te bezichtigen. Daarbij kregen ze op elk strategisch punt uitleg van een personeelslid van De Valk Wekerom. ‘Prachtig om zo’n productielijn eens een keer met eigen ogen te kunnen zien’, aldus één van de bezoekers.

Hij woont in Putten maar werkt sinds 2007 op pluimveebedrijf Griendijker in Zeewolde. Dat bedrijf telt 36.000 biologische leghennen die in twee stallen worden gehouden. ‘Ik ben in loondienst en doe de verzorging van het pluimvee op het bedrijf. De eigenaar heeft ook nog een ander pluimveebedrijf en was altijd al klant bij De Valk Wekerom. Ik heb regelmatig contact met De Valk en vind vooral de begeleiding vanuit het bedrijf erg goed. De gesprekken gaan niet alleen over het voer, maar ook over allerlei andere zaken. En dan heb ik het bijvoorbeeld over zaken op het gebied van bedrijfsvoering, ziektes enzovoort. Wat ik ervan vind dat De Valk nu zelf biologisch gaat produceren? Met name met het oog op de toekomst vind ik dat een sterke zet van het bedrijf.’

Foodplein
Op het speciale foodplein kon men met name terecht voor informatie over (biologische) agrarische producten, zoals biologisch vlees, kaas en het Tante Door kipconcept. Uiteraard kon er ook geproefd worden. De Valk Wekerom had een stand ingericht over de nieuw ontwikkelde bestel app. Daarmee kunnen klanten altijd en overal, snel en eenvoudig voer bestellen. Als afsluiting stond er een uitgebreid buffet gereed dat velen zich goed lieten smaken. Hierna keerde een ieder huiswaarts, met in de tas als aandenken een vogelvoedersilo, gevuld met in Meppel geproduceerd biologisch vogelvoer. Als afsluiting stond er een uitgebreid buffet gereed.

Hij heeft een rundveebedrijf met rosé kalveren en ecologische Black
Angus vleeskoeien. In totaal telt de veestapel van Martin Wolleswinkel uit Renswoude 1000 stuks rundvee. Hij is zeer tevreden over De Valk Wekerom. ‘Ja, niets dan lof, want de resultaten zijn goed. De betrokkenheid van medewerkers is groot en er wordt altijd gezocht naar goede oplossingen. Die korte lijnen zijn echt top en alles is bespreekbaar. Ik betrek nog geen biologisch voer, maar in de toekomst zou dat wel passen voor de Black Angus. Maar ik moet daar eerst een goed gevoel bij krijgen. Daarom ben ik ook hier bij de opening. En het moet natuurlijk commercieel interessant zijn. Dat De Valk Wekerom in deze tijd met de productie van biologisch begint vind ik trouwens getuigen van lef.’